ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βραδινά σνακ & καρκίνος μαστού: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες

Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο UCSD της Καλιφόρνια κατέληξε σε μια ανησυχητική συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση σνακ τις βραδινές ώρες και τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Βραδινά σνακ & καρκίνος μαστού: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες

Βάσει των ευρημάτων που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, οι ειδικοί προχωρούν σε κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά την κατανάλωση του βραδινού γεύματος.

Διαπιστώθηκε ότι η βραδινή νηστεία, επειδή συνοδεύεται από μείωση στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, συνδέεται με το μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού.

Σύμφωνα με τη βασική συντάκτη της μελέτης, Catherine Marinac, η βραδινή νηστεία μπορεί να αποτελέσει νέα στρατηγική για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού.

Η Marinac και οι συνεργάτες της ανέλυσαν στοιχεία από την αμερικανική μελέτη NHANES 2009-2010 για την υγεία και τη διατροφή προκειμένου να αναζητήσουν πιθανές συσχετίσεις ανάμεσα στη βραδινή νηστεία και την ύπαρξη βιολογικών δεικτών για καρκίνο του μαστού σε γυναίκες.

Διαπιστώθηκε ότι στις γυναίκες που δεν έτρωγαν πολύ αργά το βράδυ ο έλεγχος της γλυκόζης ήταν πιο αποτελεσματικός και οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο παράγοντας αυτός παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Η Marinac τονίζει ότι η αποφυγή των μεταμεσονύκτιων σνακ είναι μια απλή οδηγία που μπορούν να εφαρμόσουν όλες οι γυναίκες και μπορεί να παράσχει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Η νέα μελέτη παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Έρευνας για τον Καρκίνο (AACR) και αναφέρει ότι για κάθε τρεις ώρες που αυξάνεται η περίοδος βραδινής νηστείας –απόσταση μεταξύ του τελευταίου βραδινού γεύματος και του πρωινού γεύματος– παρατηρείται μείωση στα επίπεδα γλυκόζης κατά 4%, ασχέτως της ποσότητας φαγητού που κατανάλωναν οι γυναίκες την υπόλοιπη ημέρα.

Όλο και περισσότεροι επιστήμονες υποστηρίζουν τη θεωρία ότι τα σταθερά επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα αποτελούν προστατευτικό μηχανισμό ενάντια σε μορφές καρκίνου που οφείλονται στη λειτουργία των ορμονών, όπως συμβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις με τον καρκίνο του μαστού.

Η θεωρία βασίζεται στην πεποίθηση ότι η γλυκόζη παρέχει «καύσιμο» στα ταχέως διαιρούμενα καρκινικά κύτταρα. Η ινσουλίνη που παράγεται για να απομακρυνθούν οι περιττές ποσότητες γλυκόζης θεωρείται επίσης πως προωθεί την εξάπλωση του καρκίνου. Τα συχνά σνακ μέσα στην ημέρα οδηγούν σε συχνές αυξομειώσεις στα επίπεδα γλυκόζης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Διαβάστε επίσης:

Πώς να κάνετε αυτοεξέταση μαστού (βίντεο)
Ο ξηρός καρπός που προστατεύει από την τροφική δηλητηρίαση!
Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές άπαχης πρωτεΐνης