ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι δουλειές του σπιτιού κάνουν καλό στη σωματική και ψυχική υγεία

Οι δουλειές του σπιτιού, όπως το πλύσιμο των πιάτων και το ξεσκόνισμα, μπορεί να μην είναι ευχάριστες, είναι όμως σημαντικές για τη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Οι δουλειές του σπιτιού κάνουν καλό στη σωματική και ψυχική υγεία

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Case Western Reserve στο Κλίβελαντ υποστηρίζουν ότι τα οφέλη από τις δουλειές του σπιτιού προκύπτουν από τη σωματική άσκηση που καλείται να κάνει κανείς, η οποία με τη σειρά της έχει θετικές επιπτώσεις και στην ψυχική του υγεία. Είναι μάλιστα πιο ζωτικής σημασίας από άλλους παράγοντες, όπως η περιοχή που ζει κανείς ή το εισόδημά του.

Στην έρευνα συμμετείχαν 337 άτομα, ηλικίας από 65 έως 94 ετών, οι οποίοι αντιμετώπισαν τουλάχιστον μία χρόνια ασθένεια, καθώς επίσης και σωματικούς περιορισμούς που τους εμπόδιζαν να κάνουν τουλάχιστον μία βασική καθημερινή δραστηριότητα, όπως το να πλυθούν και να ντυθούν.

«Οι οικιακές εργασίες τους διατήρησαν σε κίνηση. Επιπλέον, ένα καθαρό περιβάλλον είναι θεραπευτικό» εξήγησε η Dr Kathy Wright και πρόσθεσε το εξής: «Διαπιστώσαμε ότι το επίπεδο φτώχειας της γειτονιάς δεν επηρέαζε άμεσα τη σωματική ή ψυχική υγεία».

Σύμφωνα με την ίδια, η έρευνα παρείχε αποδεικτικά στοιχεία τα οποία είχε παρατηρήσεις στις επισκέψεις της: οι άνθρωποι που ζούσαν σε ένα χαοτικό περιβάλλον έμοιαζαν λιγότερο ικανοποιημένοι, από εκείνους που ζούσαν σε ένα τακτοποιημένο και καθαρό περιβάλλον.

Η ερευνήτρια ελπίζει ότι τα ευρήματα της έρευνάς της θα καταδείξουν πόσο σημαντικό είναι για τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους με αναπηρίες και με χρόνιες ασθένειες να συνεχίσουν με κάποιο τρόπο τις σωματικές τους δραστηριότητες.

Διαβάστε επίσης:

Οι δουλειές του σπιτιού μας... παχαίνουν

Τελικά είναι πιο σέξι οι άντρες που κάνουν δουλειές στο σπίτι;