ΥΓΕΙΑ

Οι απλές καθημερινές δραστηριότητες που μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Οι μικρής διάρκειας καθημερινές δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο για να προλάβετε το λεωφορείο, μπορούν να παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι απλές καθημερινές δραστηριότητες που μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Αν δεν είστε λάτρεις της άσκησης, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αρκούν τρεις έως τέσσερις σύντομοι περίοδοι έντονης δραστηριότητας κατά τη διάρκεια των καθημερινών εργασιών για να μειώσετε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η μελέτη, με επικεφαλής επιστήμονες στο Κέντρο Τσαρλς Πέρκινς του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, είναι η πρώτη που μετρά με ακρίβεια τα οφέλη της VILPA (Vigorous Intermittent Lifestyle Physical Activity - έντονη διαλειμματική δραστηριότητα που σχετίζεται με τον τρόπο ζωής).

Οι VILPA είναι οι πολύ σύντομες περίοδοι έντονης δραστηριότητας –ένα έως δύο λεπτά- που κάνουμε καθημερινά, όπως το τρέξιμο για να προλάβουμε το λεωφορείο, το περπάτημα με ένταση ή το παιχνίδι που απαιτεί ενέργεια με τα παιδιά.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα παρακολούθησης για 25.000 ανθρώπους που φορούσαν επιταχυνσιόμετρο στον καρπό στο Ηνωμένο Βασίλειο, επί μία εβδομάδα.

Οι άνθρωποι αυτοί δεν έκαναν κάποιο άθλημα και δεν ασκούνταν στον ελεύθερο χρόνο τους. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία τους για επτά χρόνια.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, μόλις τρεις έως τέσσερις σύντομες περίοδοι έντονης δραστηριότητας του ενός λεπτού καθημερινά, συνδέθηκαν με έως και κατά 40% μείωση των θανάτων από όλες τις αιτίες συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Συσχετίστηκαν επίσης με μείωση έως και κατά 49% του κινδύνου θανάτου λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως εμφράγματος ή εγκεφαλικού.

Τα μεγαλύτερα οφέλη παρατηρήθηκαν σε εκείνους που έκαναν τέσσερις έως πέντε σύντομες περιόδους έντονης δραστηριότητας σε σύγκριση με εκείνους που η καθημερινότητά τους δεν περιελάμβανε καμία.

Ο μέγιστος αριθμός των 11 VILPA συνδέθηκε με 65% μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακά και 49% μείωση του κινδύνου θανάτου από καρκίνο.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Εμμανουήλ Σταματάκης, καθηγητής φυσικής δραστηριότητας και υγείας του πληθυσμού, δήλωσε: «Η μελέτη μας δείχνει ότι η αύξηση της έντασης των καθημερινών δραστηριοτήτων, μπορεί να προσφέρει οφέλη ανάλογα με αυτά της διαλειμματικής προπόνησης υψηλής έντασης (HIIT) και όσο περισσότερες είναι αυτές οι σύντομες περίοδοι, τόσο το καλύτερο».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Medicine.