ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι επιστήμονες χαρτογράφησαν τις εμβοές στον ανθρώπινο εγκέφαλο (εικόνα)

Οι επιστήμονες χαρτογράφησαν τις εμβοές στον ανθρώπινο εγκέφαλο (εικόνα)

Οι επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να χαρτογραφήσουν τα σήματα που συνδέονται με το συνεχή βουητό που ακούνε στα αφτιά τους τα άτομα που εκδηλώνουν τις λεγόμενες εμβοές, μελετώντας τον εγκέφαλο ασθενούς που υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση λόγω επιληψίας.

Τοποθετήθηκαν 164 ηλεκτρόδια απευθείας στον εγκέφαλο του άνδρα ώστε να ιχνογραφηθούν οι επιληπτικές κρίσεις που εκδήλωνε παράλληλα με τις εμβοές. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες συνέκριναν την καταγεγραμμένη εγκεφαλική δραστηριότητα των επεισοδίων κατά τα οποία οι εμβοές ήταν πιο δυνατές και επεισοδίων κατά τα οποία οι εμβοές ήταν πιο ήπιες.

Οι αναλύσεις υπέδειξαν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Current Biology.

Οι εμβοές, αυτοί οι επίμονοι ήχοι-φαντάσματα, μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του ατόμου. Συνήθως ο ήχος μοιάζει με κουδούνισμα, όμως μπορεί να είναι οτιδήποτε, από συριγμό έως βρυχηθμό.

Σε πολλές περιπτώσεις, αρχική ένδειξη για την εκδήλωσή τους είναι η μερική απώλεια ακοής, συχνά λόγω δυνατών ήχων, με επακόλουθες βλάβες στα ακουστικά κύτταρα που μετατρέπουν τα ηχητικά κύματα σε νευρικά σήματα στο έσω ους. Ο εγκέφαλος προσπαθεί να προσαρμοστεί στην απώλεια αυτή, όμως η οι διεργασίες που παρατηρούνται προκαλούν στο άτομο την εντύπωση ότι ακούει έναν ήχο που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει.

Στο πλαίσιο παλαιότερων ερευνών είχαν γίνει προσπάθειες να εντοπιστούν αυτές οι μεταβολές στον εγκέφαλο με τη χρήση Λειτουργικής Απεικόνισης Μαγνητικού Συντονισμού (ΛΑΜΣ, fMRI). Ωστόσο, η τεχνική αυτή είναι λιγότερο ακριβής από τα ηλεκτρόδια που χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο της νέας δοκιμής.

Η περίπτωση του άνδρα που συμμετείχε στην έρευνα είναι εξαιρετικά σπάνια και αποτέλεσε εξαιρετική ευκαιρία για να μελετηθούν οι εμβοές, καθώς ο ασθενής χρειαζόταν επεμβατική παρακολούθηση με χρήση ηλεκτροδίων λόγω της δυσίατης επιληψίας από την οποία πάσχει, όμως παράλληλα εκδήλωνε και εμβοές.

Προκειμένου να εντοπιστεί η πηγή των επιληπτικών κρίσεων, ηλεκτρόδια εμφυτεύθηκαν στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου του 50χρονου άνδρα για διάστημα δύο εβδομάδων, πριν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την οριστική αντιμετώπισή τους.

Υποβάλλοντας τον άνδρα σε μεμονωμένα ηχητικά αποσπάσματα διάρκειας 30 δευτερολέπτων μέσω ακουστικών, οι ερευνητές ήταν σε θέση να καταγράψουν και να μελετήσουν τα ρυθμικά εγκεφαλικά κύματα λόγω της συγχρονισμένης ενεργοποίησης πολλών νευρώνων, μια διεργασία που συνδέεται με την εκδήλωση των εμβοών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν μάλιστα ότι το φαινόμενο δεν εστιάζεται μόνο στον ακουστικό φλοιό αλλά σε πολλές από τις υπό μελέτη περιοχές του εγκεφάλου.

brain

BEST OF NETWORK

«Λουκέτο» σε όλη τη χώρα έως τις 15 Μαρτίου; Τα σενάρια για καθολικό lockdown και «κόφτη» στο SMS 6

Ο διπρόσωπος Ερντογάν: «Μαγειρεύει» τον εκλογικό νόμο ενώ «πουλάει» ανθρωπισμό στη Δύση

Νικολάου στο Newsbomb.gr: Εμείς κάνουμε τα πάντα για να ζήσει ο Κουφοντίνας

Κορονοϊός: Πότε θα δούμε υποχώρηση της πανδημίας στην Ελλάδα – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Τραγωδία στο Κερατσίνι: Αυτοκτόνησε 15χρονος στο δωμάτιό του - Τι ερευνά η ΕΛ.ΑΣ.

Υπόθεση Λιγνάδη: Νέα καταγγελία από τον Ανδρέα Φυλακτού - Πώς γλίτωσε τα χειρότερα

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Συνεπιμέλεια: Επιστολή των Ενεργών Μπαμπάδων στον Πρωθυπουργό - «Προστατέψτε τα παιδιά»

Φρεγάτες Belh@rra: Η πρόταση των Γάλλων που τα έχει όλα – Έτσι θα είναι το νέο ελληνικό πλοίο

Υπόθεση Lamaniff: «Είναι κορίτσι της διπλανής πόρτας, όχι αφέντρα» -Τι λέει ο δικηγόρος της 30χρονης

Πάνος Μουζουράκης για σεξουαλική παρενόχληση: Με στιγμάτισε μια εμπειρία στα 14, το είπα στα 23

Survivor: Χαμός στο Twitter με την τούμπα του Τριαντάφυλλου