ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ταινία που έγινε έμπνευση για τη φροντίδα ασθενών με Αλτσχάιμερ

Ένα πείραμα εμπνευσμένο από το Χόλυγουντ πραγματοποιείται σε γηροκομείο της Νέας Υόρκης ώστε να βοηθά ηλικιωμένους με άνοια να θυμούνται τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Η ταινία που έγινε έμπνευση για τη φροντίδα ασθενών με Αλτσχάιμερ

Όπως ακριβώς στην ταινία Κάθε φορά, πρώτη φορά με τον Άνταμ Σάντλερ και την Ντρου Μπάριμορ, οι ασθενείς μόλις ξυπνούν βλέπουν ένα βίντεο με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, με την ελπίδα να μπορέσουν να διαχειριστούν καλύτερα την καθημερινή σύγχυση, τη νευρικότητα και την εξασθένηση της μνήμης τους.

Στην ταινία, μετά από ένα χτύπημα στο κεφάλι, η Ντρου Μπάριμορ χάνει καθημερινά τη μνήμη της. Ο αγαπημένος της, το ρόλο του οποίου παίζει ο επιτυχημένος κωμικός ηθοποιός Άνταμ Σάντλερ, τη βάζει κάθε πρωί να βλέπει ένα βίντεο με την οικογένειά τους για να τους ξαναθυμηθεί.

Η διευθύντρια του γηροκομείου, Charlotte Dell, δηλώνει πως η ταινία την ενέπνευσε να δοκιμάσει την ίδια στρατηγική. "Τι καλύτερο από το να ξεκινάς τη μέρα σου βλέποντας το πρόσωπο και ακούγοντας τη φωνή ενός ανθρώπου που αγαπάς;", δηλώνει.

Όπως και στην ταινία, έτσι και οι ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται στο γηροκομείο βλέπουν κάθε μέρα ένα καινούργιο βίντεο. Οι συγγενείς τους τους καλημερίζουν, κάνουν αναφορές σε προσωπικές εμπειρίες και ιστορίες για να ενεργοποιήσουν τη μνήμη τους και τους θυμίζουν ότι το προσωπικό του νοσοκομείου είναι εκεί για να τους βοηθήσει να κάνουν απλά καθημερινά πράγματα, όπως να ντυθούν.

Στο πείραμα συμμετέχουν ηλικιωμένοι σε αρχικά στάδια άνοιας, καθώς είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα πρόσωπα που βλέπουν και να καταλάβουν τι τους λένε.

Η αξιολόγηση του πειράματος θα γίνει τον επόμενο μήνα, ώστε να διαπιστωθεί εάν πράγματι έχει αποδώσει θετικό αποτέλεσμα. Εάν αποδειχθεί ότι η τεχνική λειτουργεί, πιθανώς θα επεκταθεί και θα συμμετάσχουν περισσότεροι ασθενείς.

Διαβάστε επίσης:

Αλτσχάιμερ: Ανοίγει ο δρόμος για τη θεραπεία του
Μία καλή ταινία την εβδομάδα προστατεύει από την άνοια!
Το λαχανικό που ξανανιώνει τον εγκέφαλο!