ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Ανεπαρκής η πρόσβαση στην περίθαλψη στις περισσότερες αγροτικές περιοχές του πλανήτη

Οι κάτοικοι των περισσότερων αγροτικών περιοχών του πλανήτη ζουν και εργάζονται χωρίς την απαραίτητη πρόσβαση σε υπηρεσίες περίθαλψης, σε αντίθεση με τους πληθυσμούς που κατοικούν κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα, σύμφωνα με νέα έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), εξειδικευμένης οργάνωσης του ΟΗΕ.

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Ανεπαρκής η πρόσβαση στην περίθαλψη στις περισσότερες αγροτικές περιοχές του πλανήτη

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, στο 56% των αγροτικών περιοχών του πλανήτη η πρόσβαση στις υπηρεσίες περίθαλψης παραμένει ανεπαρκής, με το φαινόμενο να είναι πιο έντονο στην Αφρική, όπου το 83% των κατοίκων των περιοχών αυτών στερούνται το βασικό αγαθό.

Οι χώρες που πλήττονται περισσότερο είναι και αυτές που παρουσιάζουν τους υψηλότερους δείκτες φτώχειας, σημειώνεται στην έκθεση.

«Οι ελλιπείς επενδύσεις στο χώρο της Υγείας εδώ και δεκαετίες έχουν διακόψει τις προσπάθειες να αναπτυχθεί το εθνικό σύστημα υγείας και εν τέλει έχουν οδηγήσει στην παραμέληση της υγείας των αγροτικών πληθυσμών», σημειώνει σε σχετικό δελτίο τύπου η Isabel Ortiz, διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας της ILO.

«Οι επενδύσεις στην υγεία των αγροτικών πληθυσμών, στο πλαίσιο του εκάστοτε εθνικού συστήματος υγείας, αποτελούν οικονομικά εφικτό στόχο και πρόκειται να αποδώσουν σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη», προσθέτει η Ortiz, τονίζοντας πως «η πρόοδος προς την παγκόσμια προστασία της υγείας είναι δυνατή σε κάθε χώρα, ανεξαρτήτως της οικονομικής της κατάστασης».

Τα στοιχεία της ILO καταδεικνύουν ότι οι ελλείψεις σε χρηματοδότηση είναι σχεδόν διπλάσιες στις αγροτικές περιοχές του πλανήτη σε σύγκριση με τις αστικές περιοχές.

Η Συντονίστρια Πολιτικής Υγείας της ILO, Xenia Scheil-Adlung, αναφέρει πως οι ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες παρατηρείται το μεγαλύτερο χάσμα ανάμεσα σε αγροτικούς και αστικούς πληθυσμούς είναι η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ανδόρρα και η Κύπρος.

Καταλήγοντας, η οργάνωση επισημαίνει πως μόνο μέσω μιας ολοκληρωμένης και συστηματικής προσέγγισης που περιλαμβάνει την προστασία των δικαιωμάτων των κατοίκων, τις επαρκείς επενδύσεις, την ανάθεση υγειονομικού προσωπικού, την παροχή οικονομικής προστασίας και την παροχή ποιοτικής περίθαλψης πρόκειται να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα σε αγροτικές και αστικές περιοχές.