ΕΙΔΗΣΕΙΣ

UNESCO: 70 Χρόνια στην υπηρεσία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε στις 29 Απριλίου στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι, η 70η Επέτειος από την ίδρυση της UNESCO και την ενσωμάτωσή της στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. Την επετειακή εκδήλωση με τίτλο: "UNESCO: 70 χρόνια στην υπηρεσία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, κύριος Ban Ki-moon, οι επικεφαλής των διεθνών οργανισμών που υπάγονται στον ΟΗΕ και πολλοί Πρέσβεις Καλής Θελήσεως.

UNESCO: 70 Χρόνια στην υπηρεσία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας

Λίγο πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, ο κύριος Ban Ki-moon είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κυρία Irina Bokova και την Ελληνίδα Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Μετά τη συνάντησή τους, η κυρία Βαρδινογιάννη δήλωσε: «Η συνάντησή μας με τον κύριο Ban Ki-moon και τους επικεφαλής του ΟΗΕ έγινε στο πλαίσιο της διεθνούς συστράτευσης για την παγκόσμια ανάπτυξη και του επετειακού έτους για τα 70 χρόνια της UNESCO. H UNESCO προσπαθεί να ενδυναμώσει την ειρήνη στον κόσμο, μέσα από την παιδεία και τον πολιτισμό και ευχή όλων μας είναι να γίνουν όλοι οι λαοί επίκεντρο της προσοχής και να προστατευτεί ο πλανήτης μας. Είναι χρέος μας να χτίσουμε ζωές αξιοπρέπειας για όλους».

Λίγο αργότερα, σε μια φαντασμαγορική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο μεγάλο αμφιθέατρο της UNESCO, παρουσιάστηκαν η ιστορία, η δράση και τα επιτεύγματά της για την εδραίωση της Ειρήνης και για την ενδυνάμωση της Αειφόρου ανάπτυξης.

Η UNESCO ιδρύθηκε το 1945 με σκοπό να αναπτύξει την πνευματική και ηθική αλληλεγγύη της ανθρωπότητας και να συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας διαρκούς ειρήνης σε συνεργασία με τον ΟΗΕ. Το 2015 σηματοδοτεί για τα Ηνωμένα Έθνη το τέλος των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας και την έναρξη ενός παγκόσμιου προγράμματος βιώσιμης ανάπτυξης στον καθορισμό του οποίου η UNESCO θα έχει σημαίνοντα ρόλο.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, κύριος Ban Ki-moon, χαρακτήρισε την UNESCO «τεράστια ειρηνευτική δύναμη», «πρωταθλήτρια της ελευθερίας της έκφρασης» και «αφοσιωμένο υπερασπιστή της παιδείας, του πολιτισμού και των επιστημών», και πρόσθεσε: «Σε αυτή την επέτειο, ας στραφούμε στο ιδρυτικό καταστατικό της UNESCO, ας δώσουμε προσοχή στη σοφία του ότι ο πολιτισμός και η παιδεία για δικαιοσύνη, ελευθερία και ειρήνη είναι απαραίτητα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ιερό καθήκον όλων των εθνών».

Η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κυρία Irina Bokova, απαντώντας στον χαιρετισμό του κυρίου Ban Ki-moon και καλωσορίζοντας «ολόκληρη των οικογένεια των Ηνωμένων Εθνών», είπε ότι ο κόσμος έχει ανάγκη από την έμπνευση και το θάρρος που οδήγησαν τα βήματα της UNESCO τις τελευταίες επτά δεκαετίες, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι και τα οράματά της.

«Σήμερα, όπως συνέβαινε στον κόσμο το 1945, αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις και απειλές. Χρειαζόμαστε την ίδια τόλμη που έδωσε ζωή στον Οργανισμό μας πριν 70 χρόνια. Μπροστά στη βία και στον βίαιο εξτρεμισμό πρέπει να σηκώσουμε ξανά τη σημαία της αλληλεγγύης και να χτίσουμε ακόμα πιο γερά θεμέλια για την Ειρήνη, μέσα από την παιδεία, μέσα από τον διάλογο ανάμεσα στους διαφορετικούς πολιτισμούς, μέσα από την αμοιβαία κατανόηση, με βάση το σεβασμό και την ισότιμη αξιοπρέπεια. Μπροστά στην κλιματική αλλαγή, οφείλουμε να ξεδιπλώσουμε όλη τη δύναμη της ανθρώπινης ευφυίας και δημιουργικότητας. Αυτή είναι η ανεξάντλητη, η ανανεώσιμη ενέργειά μας. Αυτή είναι η αποστολή της UNESCO».

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών σημαντικές προσωπικότητες ανάμεσα τους Πρέσβεις Καλής θελήσεως της UNESCO όπως η Μεγάλη Δούκισσα του Λουξεμβούργου Μαρία Τερέζα, η διάσημη καλλιτέχνης από την Αργεντινή Susana Rinaldi , ο Καθηγητής Jean Malorie, η γλύπτρια Hedva Ser, o πιανίστας Μiguel Angel Estrella, ο κ. Metin Arditi και o Kαθηγητής Nasser Khalili.

Παρούσα ήταν και η σύζυγος του Ban Ki-moon, κυρία Βan Soon-taek, η οποία διατηρεί ιδιαίτερη σχέση με την κυρία Βαρδινογιάννη και με τον «Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ», τον οποίο επισκέφθηκε το 2009.

Ανάμεσα στους επικεφαλής των οργανισμών του ΟΗΕ που παρέστησαν στην εκδήλωση ήταν o Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα Πρίγκιπας Zeide Ra'ad Zeid Al-Hussein, ο Γενικός Διευθυντής της UNICEF κ. Anthony Lake, o Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες κ. Αntonio Guterres, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ILO) κ. Guy Ryder, ο Γενικός Διευθυντής του FAO (Food and Agriculture Organisation of the United Nations) κ. Jose Graziano da Silva, η Γενική Διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) κ. Margaret Chan, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεορολογίας κ. Μichael Jarraud, o Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Ναυτιλίας (IMO) κ. Koji Sekimizu, o Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) κ. Yukiya Amano, ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Βιομηχανικής Ανάπτυξης (UNIDO) κ. Li Yong, η Γενική Διευθύντρια του UN WOMEN κ. Phumzile Mlambo-Ngueka, o Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού κατά των ναρκωτικών και του εγκλήματος (UNODC) κ. Yuri Fedotov, o Πρύτανης του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών κ. David Malone, o γενικός Διευθυντής του UNAIDS κ. Μichel Sidibe, o Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) κ. Taleb Rifai, o Γενικός Διευθυντής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UΝΕP) κ. Αchim Steiner, και πολλοί άλλοι.

1530