ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το προσφυγικό στην κορυφή της Συνάντησης Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO 2017

Με το βλέμμα στραμμένο στην μεταβατική φάση που διανύει η ανθρωπότητα σ΄ ολόκληρο τον πλανήτη, πραγματοποιήθηκε χθες στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι η φετινή Συνάντηση των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO, με τη παρουσία διακεκριμένων προσωπικοτήτων απ’ όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων ήταν και η Ελληνίδα Πρέσβυς Καλής Θελήσεως, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Το προσφυγικό στην κορυφή της Συνάντησης Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO 2017

Η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κυρία Irina Bokova, που άνοιξε τις εργασίες της Συνάντησης με σύντομη ομιλία της, ευχαρίστησε τους Πρέσβεις για το πάθος και την ενεργητικότητα με την οποία υπηρετούν τις αξίες και τα προγράμματα της UNESCO, μεταφέροντας τα μηνύματά της στις 4 γωνιές της γης, και εξέφρασε τη συγκίνησή της, καθώς αυτή είναι η τελευταία της Συνάντηση με τους Πρέσβεις Καλής Θελήσεως της UNESCO, αφού η θητεία της λήγει στο τέλος του 2017.

Εν συνεχεία η κυρία Bokova παρουσίασε στους Πρέσβεις τα προγράμματα και τους στόχους της UNESCO για το 2017, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο στη Λιέγη και στην οποία θα πάρουν μέρος επιστήμονες, φιλόσοφοι, ιστορικοί, λογοτέχνες, πολιτικοί, κοινωνιολόγοι και επικοινωνιολόγοι απ’ όλο τον κόσμο για να εξετάσουν τα εξής 7 μεγάλα ζητήματα:

- Άνθρωπος και Περιβάλλον
- Πολιτιστικές ταυτότητες
- Πολιτισμική διαφορετικότητα και Διαπολιτισμικές σχέσεις
- Πολιτιστική κληρονομιά
- Σύνορα και μετανάστευση
- Ιστορία- Μνήμη- Πολιτικές
- Η Ανθρωπότητα σ’ έναν κόσμο που αλλάζει.

Κατά τη Συνάντηση των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO έγινε επίσης αναλυτική παρουσίαση των Προγραμμάτων του Διεθνούς Οργανισμού για τη στήριξη και ενίσχυση των νέων σ’ ολόκληρο τον κόσμο, και η κυρία Bokova ζήτησε από τους Πρέσβεις να στηρίξουν όσο το δυνατόν περισσότερο αυτά τα προγράμματα καθώς έχουν ζωτική σημασία για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Οι Πρέσβεις κατά τις παρεμβάσεις τους στη διάρκεια της Συνάντησης αναφέρθηκαν στον πόλεμο της Συρίας, στο προσφυγικό ζήτημα, και στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα τονίζοντας ότι η ανάγκη για συγκεκριμένες δράσεις από τη μεριά της UNESCO και των άλλων διεθνών οργανισμών είναι σήμερα μεγαλύτερη από ποτέ.

Η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, παίρνοντας τον λόγο, αφού συνεχάρη τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO για το τεράστιο έργο που επιτέλεσε κατά τη διάρκεια της πρώτης και της δεύτερης θητείας της και μάλιστα σε μια περίοδο τόσο μεγάλων προκλήσεων, καθώς και για τον ανθρωπιστικό προσανατολισμό που έδωσε στα προγράμματα του Οργανισμού, δεσμεύτηκε να μεταφέρει μέσα από το Ίδρυμά της τα συμπεράσματα και τα μηνύματα της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Διάσκεψης της Λιέγης στην Ελλάδα και κυρίως στα δίκτυα των νέων.

Η κυρία Βαρδινογιάννη αναφερόμενη στις δράσεις του Ιδρύματός της κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε αναφέρθηκε στη διοργάνωση της Συνάντησης των Αθηνών με τίτλο «Φιλόξενες πόλεις για τους πρόσφυγες» σε συνεργασία με την UNESCO και την «Ευρωπαϊκή Συμμαχία των Πόλεων κατά του ρατσισμού» κι ευχαρίστησε την κυρία Bokova για τη συνεργασία της και για την παρουσία της στην Συνάντηση των Αθηνών καθώς και για την πρώτη κοινή εκδοτική πρωτοβουλία της UNESCO και του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» με τίτλο: “Cities Welcoming Refugees and Migrants”. Επίσης αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία» για τα ανθρώπινα δικαιώματα του “Robert F. Kennedy Human Rights” , που το Ίδρυμά της ανέλαβε να φέρει στα ελληνικά σχολεία, και το οποίο ξεκίνησε να διδάσκεται από τις αρχές του 2017 και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Την ομιλία της η κυρία Βαρδινογιάννη έκλεισε με την ευχή «το 2018, που είναι Διεθνές Έτος Πολιτισμού, να είναι μια χρονιά θετικών αλλαγών, μια χρονιά χωρίς πολέμους, χωρίς βία και τρομοκρατία, χωρίς απώλειες για τους αθώους ανθρώπους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά». Και πρόσθεσε: «Ας ενώσουμε τις φωνές μας για να προσευχηθούμε να σταματήσει η αιματοχυσία της ανθρωπότητας και για να απαιτήσουμε σεβασμό στην αξία της ανθρώπινης ζωής καθώς και στη μεγαλύτερη δέσμευση των κρατών για ειρήνη κα δικαιοσύνη».

Στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνάντησης των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO, η κυρία Βαρδινογιάννη είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κυρία Irina Bokova, κατά την οποία συζήτησαν για τα επόμενα βήματα του Προγράμματος «Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες» καθώς και για τα μελλοντικά τους σχέδια.

Μετά τη συνάντηση των δυο κυριών, η κυρία Bokova δήλωσε: «Συγχαίρω κι ευχαριστώ την κυρία Βαρδινογιάννη και το Ίδρυμά της, για την πολύτιμη υποστήριξη της στο προσφυγικό ζήτημα. Το συνέδριο που διοργάνωσε στην Αθήνα για τις «Φιλόξενες πόλεις για τους πρόσφυγες» υπό την αιγίδα του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας, είχε μεγάλη συμμετοχή δημάρχων που με τις ομιλίες τους μας συγκίνησαν και φώτισαν το μεγάλο αυτό ζήτημα. Γνωρίζω πόσο η Ελλάδα επίσης είναι φιλόξενη, πόσο ο ελληνικός πληθυσμός δείχνει την συμπάθεια του και την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες. Γνωρίζω πως δεν είναι εύκολο, είναι δύσκολο, όμως παρόλες τις δυσκολίες ο ελληνικός λαός υποδέχεται τους πρόσφυγες. Είναι εξαιρετικό, θαυμάσιο... κι επίσης η κυρία Βαρδινογιάννη που είναι μια πολύ καλή φίλη που μας υποστηρίζει με πολύ πάθος, έδειξε τη δύναμη της ανθρώπινης αλληλεγγύης, τη δύναμη της συμπόνοιας και πρόβαλε έντονα μέσα από αυτή τη δράση της τα μηνύματα της UNESCO».

Κατά τη διάρκεια της Συνάντησής τους οι Πρέσβεις Καλής Θελήσεως της UNESCO έκαναν έκκληση για την παύση των πολεμικών συγκρούσεων και πιο συγκεκριμένα του πολέμου στη Συρία.

1

Στη φετινή Συνάντηση των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO παρευρέθησαν οι: Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη (Ελλάδα), Seidnaly Sidahmed Alphadi, UNESCO Artist for Peace (Νιγηρία), Amri Aminov, UNESCO Artist for Peace (Τατζικιστάν), Metin Arditi, UNESCO Special Envoy for intercultural Dialogue (Ελβετία), Elisso Bolkvadzé, UNESCO Artist for Peace (Γεωργία), Maha El-Khalil Chalabi, UNESCO Goodwill Ambassador (Λίβανος), Kudsi Erguner, UNESCO Artist for Peace (Τουρκία), Miguel Angel Estrella, UNESCO Goodwill Ambassador (Αργεντινή), Hughes Garros and Ms Anne Leclerc, Le Chœur et l'Orchestre philharmonique international, UNESCO Artists for Peace (Γαλλία), Cecile Guidote-Alvarez, The Earthsavers DREAMS Ensemble, UNESCO Artists for Peace (Φιλιππίνες), Alain Husson-Dumoutier, UNESCO Artist for Peace (Γαλλία), Jean-Michel Jarre, UNESCO Goodwill Ambassador (Γαλλία), Cyprien Katsaris, UNESCO Artist for Peace (Γαλλία), Charles Kaye, World Orchestra for Peace, UNESCO Artists for Peace (Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρεταννίας και της Βόρειας Ιρλανδίας), Guila Clara Kessous, UNESCO Artist for Peace (Γαλλία), Beate Klarsfeld, Honorary Ambassador and UNESCO Special Envoy for Education of History of Holocaust and genocide prevention (Γαλλία), Serge Klarsfeld, Honorary Ambassador and UNESCO Special Envoy for Education of History of Holocaust and genocide prevention (Γαλλία), Countess Setsuko Klossowska de Rola, UNESCO Artist for Peace (Ιαπωνία), Marc Ladreit de Lacharrière, UNESCO Goodwill Ambassador (Γαλλία), Herman Makarenko, UNESCO Artist for Peace (Ουκρανία), Jean Malaurie, UNESCO Goodwill Ambassador (Γαλλία), Serguei Markarov, UNESCO Artist for Peace (Ρωσία), Zarifa Mgoyan, UNESCO Artist for Peace (Ρωσία), Vera Michalski-Hoffmann, UNESCO Goodwill Ambassador (Ελβετία), Ino Mirkovic, UNESCO Artist for Peace (Κροατία), Ahlem Mosteghanemi, UNESCO Artist for Peace (Αλγερία), Kitín Muñoz Valcarlez, UNESCO Goodwill Ambassador (Ισπανία), Mariana Nicolesco, UNESCO Artist for Peace (Ρουμανία), Eijin Nimura, UNESCO Artist for Peace (Ιαπωνία),
Ali Mahdi Nouri, UNESCO Artist for Peace (Σουδάν), Alexandra Ochirova, UNESCO Goodwill Ambassador (Ρωσία), Ute-Henriette Ohoven, UNESCO Goodwill Ambassador (Γερμανία), Lady Cristina Owen-Jones, UNESCO Goodwill Ambassador (Ιταλία), Susana Rinaldi, UNESCO Goodwill Ambassador (Αργεντινή), Marta Sebestyen, UNESCO Artist for Peace (Ουγγαρία), Hedva Ser, UNESCO Goodwill Ambassador and Special Envoy for Cultural Diplomacy (Γαλλία), Hayat Sindi, UNESCO Goodwill Ambassador (Σαουδική Αραβία) Zurab Tsereteli, UNESCO Goodwill Ambassador (Ρωσία).