ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο μέλλον θα παίρνουμε το αντιηλιακό ως συμπλήρωμα διατροφής

Γιατί τα ερπετά και τα πουλιά που ζουν όλη τους τη ζωή στο ύπαιθρο δεν κινδυνεύουν από ηλιακά εγκαύματα;

Στο μέλλον θα παίρνουμε το αντιηλιακό ως συμπλήρωμα διατροφής

Η απάντηση βρίσκεται στο αντιηλιακό που παράγουν μόνα τους και το εκλύουν στο δέρμα τους, κάτι που οι επιστήμονες ελπίζουν να καταφέρουν κάποτε και για τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, πολλά είδη ψαριών, ερπετών, αμφίβιων και πουλιών, παράγουν μια ουσία που προστατεύει το δέρμα τους από τις ακτίνες UV του ηλίου.

Μέχρι πρόσφατα πιστεύαμε πως μόνο τα βακτήρια και άλλοι μικροσκοπικοί οργανισμοί μπορούσαν να παράγουν την ουσία αυτή και πως άλλα ζώα έπρεπε να τη φάνε για να επωφεληθούν από αυτή.

Μία νέα έρευνα ωστόσο δείχνει πως πολλά ζώα διαθέτουν εγγενώς την ικανότητα να την παράγουν, οδηγώντας τους επιστήμονες στο συμπέρασμα πως μελλοντικά θα μπορεί και ο άνθρωπος να παράγει το δικό του αντιηλιακό καταπίνοντας την ουσία αυτή όπως ένα συμπλήρωμα διατροφής.
Το γονίδιο που επιτρέπει τον εσωτερικό μηχανισμό παραγωγής της ουσίας αυτής είναι πιθανό να κληροδοτήθηκε από ένα παρόμοιο γονίδιο άλγης, ένα παράδειγμα «προϊστορικής φυσικής γενετικής μηχανικής», όπως σημειώνουν οι επιστήμονες.

«Οι άνθρωποι και τα θηλαστικά γενικά δεν έχουν τη δυνατότητα να παράγουν αυτή την ουσία αλλά διαπιστώσαμε πως πολλά άλλα είδη του ζωικού βασιλείου μπορούν», τόνισε ο καθηγητής Taifo Mahmud, επικεφαλής των ερευνητών.

Ο γενετικός «δρόμος» που επιτρέπει την παραγωγή της συγκεκριμένης ουσίας εντοπίζεται σε ζώα από την ιριδίζουσα πέστροφα μέχρι τον αμερικανικό αλιγάτορα και από τη θαλάσσια χελώνα έως τα κοτόπουλα.

«Η ικανότητα παραγωγής της ουσίας gadusol που πρωτοανακαλύφθηκε στα ψάρια έχει προφανώς κάποια εξελικτική αξία για να εντοπίζεται σε τόσα είδη», τόνισε ο καθηγητής Mahmud. «Γνωρίζουμε πως παρέχει UV-B προστασία, μια καλή αντιηλιακή προστασία. Αλλά μπορεί να παίζει και άλλους ρόλους, αντιοξειδωτικού, απόκρισης στο στρες, εμβρυικής ανάπτυξης και άλλες λειτουργίες».

Οι ερευνητές ελπίζουν να μπορέσουν να αναπτύξουν την ουσία ως συστατικό για πολλά είδη αντιηλιακών, καλλυντικών ή φαρμακευτικών προϊόντων για τον άνθρωπο.

Η ικανότητα απευθείας σύνθεσης ουσίας που ουσιαστικά παρέχει ηλιοπροστασία μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των ζώων και χρειάζεται περισσότερη μελέτη για να κατανοηθεί η σημασία του στη φυσιολογία των ζώων και την οικολογία, τονίζουν οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης:

Το πρώτο αντηλιακό που... πίνεται και προστατεύει από τον ήλιο

Καρκίνος του δέρματος: Κίνδυνος ακόμη και όταν βρίσκεστε στη σκιά