ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε τι προκαλεί μια λοίμωξη στο… IQ σας

Μια λοίμωξη μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την εγκεφαλική μας λειτουργία, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Δείτε τι προκαλεί μια λοίμωξη στο… IQ σας

Σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από Δανούς ερευνητές και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLOS ONΕ, όσο συχνότερες είναι οι λοιμώξεις τόσο ισχυρότερο είναι και το πλήγμα στο IQ.

Αν και η επίδραση παρατηρείται έπειτα λοίμωξη σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, για παράδειγμα στο στομάχι, το ουροποιητικό ή το δέρμα, μεγαλύτερη είναι η «ζημιά» μετά από μια εγκεφαλική λοίμωξη. Η επίδραση των λοιμώξεων επιμένει μάλιστα για αρκετά χρόνια, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που νοσηλεύτηκαν λόγω λοίμωξης είχαν IQ κατά 1,76 πόντους χαμηλότερο από το μέσο όρο. Όσοι νοσηλεύτηκαν πέντε ή περισσότερες φορές λόγω λοίμωξης είχαν IQ κατά 9,44 πόντους χαμηλότερο από το μέσο όρο. Κατά μέσο όρο, το IQ στο υπό μελέτη δείγμα δεν ξεπερνούσε το 115.

Η μελέτη θεωρείται η εκτενέστερη που έχει πραγματοποιηθεί επί του θέματος μέχρι σήμερα και παρουσιάζει μια ξεκάθαρη συσχέτιση μεταξύ λοιμώξεων και επιβαρυμένων νοητικών ικανοτήτων.

Μια λοίμωξη μπορεί να επηρεάσει την εγκεφαλική λειτουργία είτε άμεσα είτε έμμεσα λόγω περιφερικής φλεγμονής, αναφέρουν οι ερευνητές.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ λοιμώξεων και κατάθλιψης και σχιζοφρένειας και έχει επίσης παρατηρηθεί ότι οι λοιμώξεις επηρεάζουν τη νοητική ικανότητα ατόμων με άνοια.

Θα πρέπει να πραγματοποιηθούν περαιτέρω μελέτες ώστε να εξακριβωθεί ποιοι ακριβώς μηχανισμοί καθοδηγούν τις αρνητικές επιδράσεις της λοίμωξης στον εγκέφαλο.

Διαβάστε επίσης:

Οι 7 σπαζοκεφαλιές που δείχνουν αν είστε ιδιοφυΐα!
Να γεννήσουν παιδιά με χαμηλό IQ κινδυνεύουν οι γυναίκες που...
Ανακάλυψαν ιό που μας κάνει πιο... χαζούς!