ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η μοιραία οδύσσεια ενός 58χρονου από την Πάρο

Τα σοβαρά προβλήματα του ΕΣΥ καταδεικνύει άλλο ένα περιστατικό με θύμα ένα 58χρονο ασθενή από την Πάρο.

Η μοιραία οδύσσεια ενός 58χρονου από την Πάρο

Το σύστημα Υγείας δεν μπόρεσε να του παράσχει άμεση ιατρική φροντίδα, με αποτέλεσμα ο άτυχος άνδρας να χάσει τη ζωή του 30 ώρες αργότερα και λίγο πριν φτάσει σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Η περιπέτειά του ξεκίνησε το πρωί της περασμένης Δευτέρας, όταν μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας της Πάρου. Πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας αναφέρουν ότι η γενική του κατάσταση δεν προμήνυε την τραγική εξέλιξη. Υποβλήθηκε σε εξετάσεις και παρά τις προσπάθειες των γιατρών η υγεία του εμφάνισε επιδείνωση. Οι γιατροί έκριναν ότι απαιτείται περαιτέρω έλεγχος και έκριναν αναγκαία τη διακομιδή του στο νοσοκομείο της Σύρου. Ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο, το οποίο έφτασε μία ώρα αργότερα. Στις 6 το πρωί της Τρίτης μεταφέρθηκε με πλωτό μέσο στη Σύρο, ενώ η κατάστασή του εμφάνισε νέα επιδείνωση. Με την άφιξή του στο νοσοκομείο του νησιού ο 58χρονος υποβλήθηκε σε σειρά άλλων εξετάσεων, από τις οποίες ωστόσο δεν προέκυψε σαφής διάγνωση.

Όπως αναφέρει το «Έθνος», ο επιμελητής γιατρός ζήτησε τότε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Αθήνας και σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Το μεσημέρι της Τρίτης τον παρέλαβε ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, αλλά εν πτήσει προς την Αθήνα ο άτυχος άνδρας άφησε την τελευταία του πνοή.

Το ελικόπτερο επέστρεψε στη Σύρο, προκειμένου να αφήσει εκεί τη σορό του εκλιπόντος και να ακολουθήσει ιατροδικαστική εξέταση. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο θάνατος προκλήθηκε από τοξικό σοκ και πνευμονική εμβολή, που οφείλονται -κατά πάσα πιθανότητα- σε σηψαιμία. Οπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα, η σύζυγος του εκλιπόντος -μαζί με τη σορό του- βρίσκεται ακόμη στη Σύρο, χωρίς δυνατότητα μεταφοράς στην Πάρο. Κανένας από τους συγγενείς τους δεν μπορεί να μεταβεί στη Σύρο λόγω της δραματικής κατάστασης που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια. Η παροχή άμεσης ιατρικής βοήθειας δεν είναι διασφαλισμένη για τους κατοίκους της νησιωτικής χώρας. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά ασθενών που περιφέρονται από μονάδα σε μονάδα μέχρι να τους προσφερθεί η κατάλληλη φροντίδα και σε αρκετές περιπτώσεις αυτό δεν συμβαίνει έγκαιρα.

Διαβάστε επίσης:

Διογκώνονται τα προβλήματα στις δομές υγείας των Ιόνιων Νήσων