ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Ασφαλείς στο σπίτι»: Καινοτόμο πρόγραμμα για ηλικιωμένους χαμηλών εισοδημάτων

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα με τίτλο «Ασφαλείς στο Σπίτι» που στόχο έχει να παρατείνει την παραμονή των ηλικιωμένων ατόμων στο σπίτι με ασφάλεια και αξιοπρέπεια, υλοποιεί η PRAKSIS, με τη χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ.

«Ασφαλείς στο σπίτι»: Καινοτόμο πρόγραμμα για ηλικιωμένους χαμηλών εισοδημάτων

Η επιτάχυνση της δημογραφικής γήρανσης, τόσο παγκόσμια όσο και σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, καθιστά τα θέματα φροντίδας ηλικιωμένων ατόμων εξαιρετικής σημασίας. Μέχρι το 2050 αναμένεται ότι τα ηλικιωμένα άτομα σε παγκόσμιο επίπεδο θα ανέρχονται στα 600 εκατομμύρια, γεγονός που κρούει τον κώδωνα, μεταξύ άλλων σοβαρών θεμάτων που ανακύπτουν, στην αναδιάρθρωση των συστημάτων υγείας και της φροντίδας που παρέχεται στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Στην Ελλάδα, αντίστοιχα, η δημογραφική γήρανση χαρακτηρίζει και τον ελληνικό πληθυσμό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας το ποσοστό των ηλικιωμένων ατόμων κατά τα τελευταία 50 χρόνια τριπλασιάστηκε και συγκεκριμένα από 6,7% το 1951 σε 18.9% το 2010. Το γεγονός αυτό καθιστά την ανάγκη για καινοτόμα προγράμματα που αφορούν την φροντίδα των ηλικιωμένων όλο και μεγαλύτερη. Στόχος είναι πάντα να διασφαλίζεται η αυτόνομη και αξιοπρεπής διαβίωση των ηλικιωμένων στο χώρο τους με στόχο την ποιότητα της ζωής και τη μείωση στην ανάγκη χρήσης των υπηρεσιών υγείας.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα «Ασφαλείς στο Σπίτι» έχει σκοπό, μέσα από την παροχή συγκεκριμένων κατ' οίκον τεχνικών μετατροπών, να περιορίσει τα ατυχήματα στο σπίτι και τον κίνδυνο διάρρηξης έτσι ώστε να διασφαλίσει το αίσθημα ασφάλειας στον ιδιωτικό χώρο σε μοναχικά άτομα, ηλικίας άνω των 65, με ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα.

Για την πιλοτική εφαρμογή έχουν επιλεγεί, με στόχο τη γεωγραφική διασπορά, οι κάτοικοι των Δήμων Κορυδαλλού, Μαρκόπουλου, Αγ. Δημητρίου και Αθηναίων. Κατά τη διάρκεια της πιλοτικής αυτής εφαρμογής, ο αριθμός των επωφελούμενων θα είναι κατά το ελάχιστο 25.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015 και θα διαρκέσει 6 μήνες.

Τόσο για τη διεύρυνση του αριθμού των επωφελούμενων όσο και για τη χρονική επέκταση του προγράμματος πέρα της πιλοτικής του εφαρμογής, η PRAKSIS απευθύνει κάλεσμα για υποστήριξη και σε άλλα Ιδρύματα αλλά και μέσω της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Διαβάστε ακόμη:

Έλληνες ερευνητές ανακάλυψαν κυτταρικό μηχανισμό που ρυθμίζει τη γήρανση