ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το... ευωδιαστό Φεστιβάλ Μαστίχας Χίου από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο

Σε ευωδιαστούς ρυθμούς κινείται το διάστημα αυτό η Χίος, καθώς από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, πραγματοποιείται το 2ο φεστιβάλ Μαστίχας, με μία σειρά από ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, που οργανώνονται στη Χίο, για δεύτερη χρονιά.

Το... ευωδιαστό Φεστιβάλ Μαστίχας Χίου από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο

Στόχος του φεστιβάλ είναι να αναδείξει την ιδιαίτερη πολιτισμική φυσιογνωμία του νησιού της μαστίχας, μέσα από καλλιτεχνικές δράσεις και γεγονότα που απλώνονται τόσο στην πόλη της Χίου, όσο και στα μοναδικά Μαστιχοχώρια.

Μια σειρά από εκθέσεις φωτογραφίας, με θέμα «Το ταξίδι» φιλοξενούνται στην Δημοτική Πινακοθήκη, αλλά και σε αρχοντικά του νησιού και σε εναλλακτικούς εκθεσιακούς χώρους. Οι εκθέσεις του «Φωτογραφικού φεστιβάλ Χίου 2015» πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Μουσείου Μπενάκη, του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και θρησκευμάτων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, μουσικές βραδιές και παραδοσιακές γιορτές σε συνεργασία με τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους στα χωριά της μαστίχας, που συνδέονται με μοναδικά τοπικά προϊόντα.

Το 2ο φεστιβάλ Μαστίχας, σε συνεργασία με το φεστιβάλ «Αξάνεμος-Γιώργος Πειραντάκος», συνδιοργανώνουν την καθιερωμένη πλέον καλοκαιρινή συναυλία της αυγουστιάτικης πανσελήνου, στο ειδυλλιακό τοπίο του αρχαιολογικού χώρου στον Εμπορειό.

Κινηματογραφικές προβολές με θέμα την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, παρουσιάσεις τοπικών γεύσεων και προϊόντων, αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις που αναδεικνύουν την τοπική παράδοση και το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον του νησιού, αλλά και τα μοναδικά χωριά του, συνδυάζονται σε ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα.

Στην φάση υλοποίησης το Μουσείο Μαστίχας Χίου, αλλά χωρίς πρόσβαση

Εν τω μεταξύ, χωρίς πρόσβαση κινδυνεύει να μείνει το υπό κατασκευή Μουσείο Μαστίχας στη Χίο, το οποίο προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους, αφού μέχρι στιγμής δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την κατασκευή του δρόμου, που θα το συνδέει με το υπόλοιπο οδικό δίκτυο.

Το Μουσείο Μαστίχας κατασκευάζεται στην θέση «Τεπέκι» στο Πυργί και για την κατασκευή του συνδετήριου δρόμου απαιτούνται περίπου 200.000 ευρώ. Μέχρι στιγμής ουδείς φαίνεται διατεθειμένος να βάλει το χέρι στην τσέπη, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί το Μουσείο και να κινδυνεύει να μην έχει πρόσβαση.

Το θέμα ετέθη με έμφαση και συζητήθηκε στην τακτική γενική συνέλευση των αντιπροσώπων της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, που διεξήχθη το περασμένο Σάββατο, 6 Ιουνίου.

Η συνέλευση ενέκρινε ψήφισμα, το οποίο εστάλη στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ζητείται η ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας, «με δεδομένο ότι η κατασκευή του Μουσείου Μαστίχας ολοκληρώνεται εντός του 2015 και το έργο της κατασκευής του δρόμου πρόσβασης σε αυτό είναι εφοδιασμένο με όλες τις εκ του νόμου προβλεπόμενες μελέτες και άδειες».

Το ψήφισμα εστάλη, επίσης, στην περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου, στον δήμαρχο Χίου και στους βουλευτές του νησιού.

Πηγή: astraparis

Διαβάστε ακόμη:

Τα 4 μυστικά υγείας που κρύβει η μαστίχα

Αντιμετωπίστε τη δυσπεψία σε 5 απλά βήματα!

Η Χίος έβαλε τέλος στο «κλουβί της ντροπής» για τους μετανάστες