ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκτεθειμένοι στο κρύο εκατοντάδες πρόσφυγες στη ΒΙΑΛ της Χίου

Κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών, βρίσκονται τις τελευταίες κυρίως μέρες εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ, στο Χαλκειός της Χίου.

Εκτεθειμένοι στο κρύο εκατοντάδες πρόσφυγες στη ΒΙΑΛ της Χίου

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, στη ΒΙΑΛ βρίσκονται περίπου 1450 άτομα, εκ των οποίων περίπου 1.050 διαμένουν σε οικίσκους, βρίσκοντας στοιχειώδη προστασία από το κρύο που έχει ενσκήψει τις τελευταίες ημέρες.

Οι υπόλοιποι περίπου 400 πρόσφυγες και μετανάστες εξακολουθούν να διαμένουν σε σκηνές, που έχει εγκαταστήσει στους ελεύθερους χώρους του hot spot η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και είναι εκτεθειμένοι στον χειμώνα, στο κρύο και στις βροχές.

Στο παρακείμενο στρατόπεδο Αργέντη παραμένουν ακόμα προς φύλαξη περί τους 25 οικίσκους, οι οποίοι εκτιμάται ότι τις προσεχείς ημέρες θα επιχειρηθεί να μεταφερθούν στην ΒΙΑΛ, αν και υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις από κατοίκους της περιοχής του Χαλκειούς, ενώ ανακύπτουν διαρκώς νέα τεχνικά ή και νομικά εμπόδια.

Nα θυμίσουμε, όπως τόνισε στις αρχές του μήνα ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μιλτιάδης Κλάπας, ο οποίος επισκέφθηκε την ΒΙΑΛ, «είναι υπόθεση ολίγων ημερών, περίπου δύο εβδομάδων, η ολοκλήρωση των εργασιών εγκατάστασης των νέων οικίσκων, που συνολικά θα φτάσουν τους 50, ενώ έχει ληφθεί πρόνοια και για την εκτέλεση των λοιπών έργων υποδομής στον χώρο που θα εγκατασταθούν. Επαναβεβαίωσε επίσης, ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσουν κατά το δυνατόν καλύτερα οι διαδικασίες αποσυμφόρησης της Χίου, με την μεταφορά ευάλωτων ομάδων στην ηπειρωτική χώρα.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο ΓΓ Μεταναστευτικής Πολιτικής, τάχθηκε κατά της δημιουργίας προαναχωρησιακού κέντρου (ΠΡΟΚΕΚΑ) στη περιοχή του Αίπους και τόνισε ότι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προκρίνει την δημιουργία του σε άλλο σημείο του νησιού. Βέβαια, διευκρίνισε ότι η υπόθεση αυτή αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Πηγή: astraparis

Διαβάστε ακόμη:

Η ΑΕΜΥ ζητά 54 άτομα που θα στελεχώσουν 9 Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών

Προσφυγικό: Προσλήψεις υγειονομικού και λοιπού προσωπικού στα 9 Προαναχωρησιακά Κέντρα

Μειωμένες οι ροές των προσφύγων στην Ευρώπη το 2017