ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι πράσινοι χώροι στο σχολείο ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία των παιδιών

Η έκθεση στο πράσινο μπορεί να ενισχύσει την γνωστική ανάπτυξη των παιδιών, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PNAS.

Οι πράσινοι χώροι στο σχολείο ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία των παιδιών

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αυξημένη έκθεση μπορεί να ενισχύσει έως και κατά 5% την ανάπτυξη της ενεργής μνήμης (μνήμη εργασίας) των παιδιών.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα που αφορούσαν σε 2.600 περίπου παιδιά ηλικίας 7-10 ετών από τη Βαρκελώνη και διαπίστωσαν ότι η έκθεση στο πράσινο συσχετίζεται με τη βελτιωμένη λειτουργία της ενεργής μνήμης και την αυξημένη συγκέντρωση. Η επίδραση ήταν πιο έντονη όσο μεγαλύτεροι σε έκταση ήταν οι πράσινοι χώροι που υπήρχαν στο σχολείο.

Παλαιότερες μελέτες έχουν παρουσιάσει παρόμοιες συσχετίσεις μεταξύ αυξημένης έκθεσης στο πράσινο και βελτιωμένης ψυχικής και σωματικής υγείας, ωστόσο η νέα μελέτη είναι η πρώτη που υποδεικνύει ότι οι πράσινοι χώροι ενισχύουν τη γνωστική λειτουργία των παιδιών.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η έκθεση στο πράσινο βοηθά να μειωθεί το στρες, προωθεί τη σωματική δραστηριότητα και εξουδετερώνει την ηχορύπανση από τον περιβάλλοντα χώρο, επιδράσεις που αποδεικνύονται ευεργετικές για τη γνωστική λειτουργία των παιδιών.