ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα παιδιά με καλή μνήμη είναι καλύτεροι ψεύτες, υποστηρίζουν οι παιδοψυχολόγοι

Όσο καλύτερη είναι η μνήμη του παιδιού τόσο καλύτερα μπορεί να συγκαλύπτει τα ψέματα που λέει, διαπίστωσαν Αμερικανοί και Βρετανοί παιδοψυχολόγοι.

Τα παιδιά με καλή μνήμη είναι καλύτεροι ψεύτες, υποστηρίζουν οι παιδοψυχολόγοι

Στο πλαίσιο πειράματος, παιδιά ηλικίας έξι και επτά ετών είχαν την ευκαιρία να «κλέψουν» σε παιχνίδι γνώσεων και μετά να πουν ψέματα γι' αυτό.

Όσα από τα παιδιά φάνηκε να είναι καλύτεροι ψεύτες, καταφέρνοντας να συγκαλύψουν τη ζαβολιά και το ψέμα τους με μεγαλύτερη ευκολία και επιτυχία, ήταν και αυτά που πέτυχαν τις καλύτερες επιδόσεις στο λεξιλογικό τεστ μνήμης, κατά το οποίο τους ζητήθηκε να ανακαλέσουν μια σειρά από λέξεις.

Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και το Πανεπιστήμιο του Στέρλινγκ, οι οποίοι έκαναν σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση Journal of Experimental Child Psychology, τα παραπάνω υποδεικνύουν ότι ορισμένα παιδιά είναι σε θέση να διαχειριστούν μεγαλύτερο όγκο πληροφοριών.

Χρησιμοποιώντας κρυφές κάμερες ενώ τα παιδιά συμμετείχαν στο παιχνίδι γνώσεων, οι ερευνητές ήταν σε θέση να εντοπίσουν ποια παιδιά «έκλεψαν» κοιτάζοντας την απάντηση σε μια δύσκολη ερώτηση, ενώ τους είχαν πει να μην το κάνουν.

Αν και ήταν λίγα τα παιδιά που «έκλεψαν» (ποσοστό 25%), κάτι που εξέπληξε τους γονείς, φάνηκε πως όσα είπαν ψέματα γι' αυτό και μάλιστα με μεγαλύτερη επιτυχία, δικαιολογώντας ψύχραιμα και λογικά τις πράξεις τους, ήταν τα παιδιά που αργότερα τα πήγαν καλύτερα στα λεξιλογικά τεστ μνήμης.

«Αν και οι γονείς δεν νιώθουν υπερήφανοι όταν τα παιδιά τους λένε ψέματα, τουλάχιστον θα χαρούν να μάθουν ότι τα παιδιά που λένε ψέματα με επιτυχία έχουν ανεπτυγμένη συλλογιστική ικανότητα και καλύτερη μνήμη», δηλώνει η Δρ Elena Hoicka, αναπτυξιακή ψυχολόγος από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.