ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έφοδοι «ράμπο» σε νοσοκομείο για χρηματισμό γιατρών του ΕΣΥ

Έφοδο σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής αναμένεται να πραγματοποιήσουν τις επόμενες μέρες επιθεωρητές του υπουργείου Υγείας μετά τις καταγγελίες για κατευθυνόμενη συνταγογράφηση που ζημιώνει το Δημόσιο.

Έφοδοι «ράμπο» σε νοσοκομείο για χρηματισμό γιατρών του ΕΣΥ

Οι καταγγελίες -οι οποίες έχουν φθάσει ήδη στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ)- αφορούν τη συνταγογράφηση ακριβού διαβητικού σκευάσματος συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρείας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές, γιατροί του νοσοκομείου συνταγογραφούν με ...το αζημίωτο το συγκεκριμένο σκεύασμα με κόστος 100 ευρώ, αφήνοντας στην άκρη φθηνά φαρμακευτικά σχήματα αξίας 5-7 ευρώ και χωρίς να εξηγείται επιστημονικά η αναγκαιότητα χρήσης του ακριβού σκευάσματος. Σύμφωνα με την «Ημερησία», από τις ίδιες καταγγελίες, προκύπτει ότι ο αριθμός των ακριβών αυτών σκευασμάτων που συνταγογραφούνται στο συγκεκριμένο τμήμα του νοσοκομείου, είναι πολλαπλάσιος σε σχέση με αντίστοιχες μονάδες του ΕΣΥ.

Αποκαλυπτική είναι η πρόσφατη έκθεση της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Από τα αποτελέσματα των ελέγχων, ενδεικτική είναι η περίπτωση συνταγογράφησης σκευάσματος με δραστική ουσία την φαιντανύλη. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη και μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 115 γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ που συνταγογραφούσαν υπέρ του δέοντος το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Υπερσυνταγογράφηση σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, αξίας 172.000 ευρώ, εντοπίστηκε και στην περίπτωση 21 γιατρών της Αττικής για φάρμακα αιμοκάθαρσης, ενώ δεκάδες είναι και οι γιατροί για τους οποίους διαπιστώθηκε υπερσυνταγογράφηση συγκεκριμένων φαρμάκων και έχουν ήδη κληθεί σε απολογία.

Διαβάστε επίσης:

Για δωροδοκία γιατρών κατηγορείται η BAYER ΕΛΛΑΣ