ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένα βήμα πριν την τελειοποίηση του τεστ για τον καρκίνο του παγκρέατος

Νέα καλύτερα και ταχύτερα τεστ για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος, ανακάλυψαν οι επιστήμονες επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Ένα βήμα πριν την τελειοποίηση του τεστ για τον καρκίνο του παγκρέατος

Ο καρκίνος του παγκρέατος θεωρείται μία από τις πιο ύπουλες μορφές της νόσου, καθώς σχεδόν το 80% των περιστατικών διαγιγνώσκεται, όταν πια είναι πολύ αργά. Γι' αυτό, λιγότεροι από το 4% των ασθενών ζουν πάνω από πέντε χρόνια μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων και τη διάγνωση.

Καθώς σήμερα η νόσος διαγιγνώσκεται έγκαιρα, ώστε να γίνει σωτήρια χειρουργική αφαίρεση του όγκου, μόνο στο 15% περίπου των ασθενών, θεωρείται ζωτικής σημασίας η ανάπτυξη ενός τεστ έγκαιρης διάγνωσης.

Το νέο τεστ, που βασίζεται στην ανίχνευση μιας πρωτεΐνης (της γλυπικάνης-1) στο αίμα, μπορεί να διαγνώσει τους όγκους στο πάγκρεας, προτού αυτοί εξαπλωθούν και κάνουν μεταστάσεις σε άλλα όργανα.

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, με επικεφαλής τον Ραγκού Καλουρί του Αντικαρκινικού Κέντρου Αντερσον του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», διεξήγαγαν αναλύσεις σε πειραματόζωα και ανθρώπους.

Ανακάλυψαν ότι στα άτομα με καρκίνο του παγκρέατος υπάρχει τόση πολλή γλυπικάνη-1 (GPC-1) στο αίμα τους, σε σχέση με τους υγιείς ανθρώπους, που ο εν λόγω βιοδείκτης μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί για την ανίχνευση του σιωπηλού καρκίνου.

Οι πρώτες δοκιμές δείχνουν ότι το πειραματικό τεστ δεν εμφανίζει ούτε ψευδώς θετικά, ούτε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα. Εωσότου όμως οι επιστήμονες φθάσουν στο σημείο να αναπτύξουν ένα πραγματικά κλινικά εφαρμόσιμο τεστ, θα χρειασθεί ακόμη κάποιος χρόνος.

Άλλοι πάντως επιστήμονες εμφανίσθηκαν πιο επιφυλακτικοί, αναφέροντας ότι το νέο τεστ φαίνεται πολύπλοκο και απαιτεί ειδικό εξοπλισμό, τον οποίο σήμερα πολλά εργαστήρια δεν διαθέτουν.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για τον Καρκίνο, στον καρκίνο του παγκρέατος αντιστοιχεί το 2,4% περίπου των συνολικών περιστατικών καρκίνου παγκοσμίως και το 3,7% των θανάτων από καρκίνο.