ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεταμόσχευση νεφρού σε δύο ασθενείς

Στην μεταμόσχευση νεφρού σε δεύτερο ασθενή μετά από τον θάνατο του πρώτου λήπτη του, προχώρησαν ρουμάνοι γιατροί.

Μεταμόσχευση νεφρού σε δύο ασθενείς

Ο νεφρός προερχόταν από έναν πατέρα, ο οποίος τον πρόσφερε στον 36χρονο γιο του που ήταν βαριά άρρωστος από νεφρική ανεπάρκεια.

Τρεις μήνες μετά τη μεταμόσχευση, όμως, ο νεαρός άντρας από την πόλη Οραντέα της δυτικής Ρουμανίας υπέστη βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο και απέμεινε κλινικά νεκρός.

Πριν αρρωστήσει είχε δηλώσει δωρητής οργάνων σώματος και έτσι οι γιατροί ρώτησαν τον πατέρα του εάν θα συμφωνούσε να αφαιρέσουν το υγιές νεφρό και να το μεταμοσχεύσουν σε κάποιον άλλο ασθενή.

Εκείνος τους απάντησε ότι είχε δει πόσο υπέφερε ο γιος του πριν την μεταμόσχευση και πόσο είχε βελτιωθεί η ζωή του μετά από αυτήν, και γι' αυτό θα ήθελε να δώσει την ίδια ευκαιρία σε κάποιον άλλο άρρωστο.

Η μεταμόσχευση ενός νεφρού σε δύο συναπτούς ασθενείς δεν είναι συνηθισμένη - παγκοσμίως έχουν γίνει μόνο 30 τέτοιου είδους εγχειρήσεις.

Επιπλέον, η συγκεκριμένη επέμβαση ήταν η πρώτη που δοκιμάστηκε και εκτελέστηκε από τους γιατρούς του Κλινικού Ιδρύματος Ουρολογίας & Μεταμοσχεύσεων Νεφρού της Κλουζ-Ναπόκα, κατά τον επικεφαλής χειρουργό δρα Σορίν Ιανκέου.

Ο νεφρός μεταμοσχεύθηκε σε έναν άντρα ηλικίας 51 ετών, τον Ίαν Αρνάου, ο οποίος βρισκόταν στο τελικό στάδιο της νεφρικής ανεπάρκειας και έκανε αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα.

Η εγχείρηση διήρκησε τρεις ώρες και ο κ. Αρνάου αναμένεται να αναρρώσει πλήρως. Ο μεταμοσχευθείς νεφρός άρχισε να λειτουργεί αμέσως μετά την τοποθέτησή του και ο ασθενής αναμένεται να επιστρέψει σπίτι του εντός της εβδομάδας.

Διαβάστε επίσης:

Δέκα σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά με τα νεφρά σας

Η διατροφή που σώζει τα νεφρά σας