ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βέλγιο: «Ναι» στην ευθανασία 24χρονης με αυτοκτονικό ιδεασμό

Το δικαίωμα να κάνει ευθανασία, παρότι δεν πάσχει από κάποια απειλητική για τη ζωή της ασθένεια, κέρδισε μία 24χρονη Βελγίδα.

Βέλγιο: «Ναι» στην ευθανασία 24χρονης με αυτοκτονικό ιδεασμό

Η νεαρή γυναίκα, που ονομάζεται Λώρα, είναι απολύτως υγιής σωματικά αλλά πάσχει από σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα για τα οποία και μπαινοβγαίνει σε ψυχιατρικό νοσοκομείο από το 2012.

Τα προβλήματα αυτά την κάνουν να έχει αυτοκτονικό ιδεασμό από την παιδική της ηλικία και πλέον ζήτησε άδεια να τερματίσει τη ζωή της, κάτι που της επέτρεψαν οι βελγικές αρχές .

Όπως δήλωσε η Λώρα στην εφημερίδα «De Morgen», η γέννησή της προήλθε από μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια.

Μόνο όταν μετακόμισε στο σπίτι των παππούδων της βρήκε την «ασφάλεια, την ειρήνη και την οικογενειακή δομή» που χρειαζόταν, αλλά παρ' όλα αυτά ποτέ δεν έπαψε να επιζητά τον θάνατο.

Η Λώρα ισχυρίζεται ότι το μόνο που της αρέσει να κάνει είναι να προγραμματίζει την κηδεία της, αλλά παραδέχεται ότι όλ' αυτά είναι δυσβάσταχτα για τους παππούδες και την μητέρα της.

Είπε επίσης ότι ήταν φίλη με ένα άλλο κορίτσι με αυτοκτονικό ιδεασμό που πέθανε πριν από 1,5 χρόνο.

«Ο θάνατος δεν είναι επιλογή για μένα», είπε. «Αν είχα επιλογή, θα διάλεγα μία υποφερτή ζωή, αλλά όσο κι αν προσπαθώ να την αποκτήσω, αποτυγχάνω... Η ζωή δεν είναι για εμένα».

Η ευθανασία νομιμοποιήθηκε στο Βέλγιο το 2002 και εφαρμόζεται υπό την προϋπόθεση ότι εκείνος που λαμβάνει την απόφαση αφ' ενός μπορεί να καταστήσει σαφείς τις επιθυμίες του, αφ' ετέρου βιώνει αβάσταχτο πόνο (σ.σ. προφανώς σωματικό ή ψυχικό) σύμφωνα με την κρίση του γιατρού του.

Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές του Βελγίου, το 2011 επέλεξαν να δώσουν τέλος στη ζωή τους με ευθανασία 1.133 ασθενείς,οι περισσότεροι εκ των οποίων έπασχαν από τελικού σταδίου καρκίνο.

Ο αριθμός αυτός έχει πλέον αυξηθεί και υπολογίζεται ότι πλέον καθημερινά γίνεται ευθανασία σε πέντε ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης:
Ανατριχιαστικό: 14χρονο κορίτσι ζητά ευθανασία (βίντεο και εικόνες)
«Πράσινο φως» στην ευθανασία έδωσε δικαστική απόφαση στον Καναδά