ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μικροβίωμα του Δέρματος - Τι λέει η LaRoche-Posay ζωντανά από το Βανκούβερ

Το μικροβίωμα είναι ο πληθυσμός των μικροβίων που ζουν μέσα μας και επάνω μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι τρισεκατομμύρια βακτήρια ζουν μέσα στο έντερο, καθώς και ότι επηρεάζουν την υγεία μας.

Μικροβίωμα του Δέρματος - Τι λέει η LaRoche-Posay ζωντανά από το Βανκούβερ

Τώρα η προσοχή έχει επικεντρωθεί στα βακτήρια που ζουν στο δέρμα. Το μικροβίωμα του δέρματος ήταν το κυρίαρχο θέμα στο Παγκόσμιο Συνέδριο Δερματολογίας του 2015 στο Βανούβερ του Καναδά. Χάρη σ' αυτήν τη νέα γνώση, τα βιβλία της δερματολογίας ξαναγράφονται.

Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Γκάλο είναι διευθυντής τού Τμήματος Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο. Στο ακροατήριο του κατάμεστου συνεδρίου είπε μια συγκλονιστική ιστορία. Ανακάλυψε ότι τα βακτήρια του δέρματος παράγουν ουσίες οι οποίες επιτρέπουν σε κάποια βακτήρια του δέρματος να επιβιώνουν, ενώ σε άλλα όχι.

"Μέχρι πρότινος, αντιμετωπίζαμε το δέρμα ως ένα φραγμό που απλώς δεν επέτρεπε σε τίποτε να εισχωρήσει. Τώρα γνωρίζουμε ότι είναι ένα δυναμικό όργανο και ότι επιτρέπει σε κάποιους οργανισμούς να κατοικούν σε αυτό προς δικό μας όφελος".

Επίσης, περιέγραψε λεπτομερώς τη συμμετοχή τού μικροβιώματος του δέρματος στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. "Θα πρέπει να θεωρήσετε τα βακτήρια του δέρματος ως μέρος τού ανοσοποιητικού μας συστήματος, ακριβώς όπως είναι τα λευκά αιμοσφαίρια και τα μακροφάγα".

Τα βρέφη αποκτούν το μικροβίωμά τους από τη μητέρα κατά τη γέννησή τους, εξηγεί ο παιδοδερματολόγος καθηγητής Μάικλ Κόρκ. Τα βακτήρια καλύπτουν την επιφάνεια του δέρματος του βρέφους, η οποία έχει όξινο pH, ώστε να αναπτυχθούν τα σωστά βακτήρια. Αυτά τα βακτήρια παίζουν έναν καίριο ρόλο. "Η συνεργασία μεταξύ μικροβιώματος και δερματικού φραγμού καθορίζει πόσο ισχυρός είναι ο φραγμός αυτός."

Η Χάιντι Κονγκ εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Ανθρώπινου Μικροβιώματος (Human Microbiome Project) από την αρχή, το 2007, και ήταν η μοναδική δερματολόγος που συμμετείχε τότε. Έχει μελετήσει πώς αλλάζει το μικροβίωμα με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων αλλαγών που συμβαίνουν κατά την εφηβεία. Παρουσίασε μια μελέτη καταδεικνύοντας ότι οι βακτηριακοί πληθυσμοί σε ανθρώπους με δερματικές παθήσεις διαφέρουν από τους βακτηριακούς πληθυσμούς των ανθρώπων με υγιές δέρμα και ότι πριν την έξαρση ασθενειών του δέρματος παρατηρούνται αλλαγές στους βακτηριακούς πληθυσμούς, οι οποίοι εμφανίζουν μειωμένη ποικιλότητα.

Η La Roche-Posay είναι πρωτοπόρος στη μελέτη τού μικροβιώματος του δέρματος. Η Σοφί Σειτέ, επιστημονική διευθύντρια στη La Roche-Posay, οργάνωσε μια επιστημονική παρουσίαση μέσω δορυφορικής σύνδεσης στο Βανκούβερ αφιερωμένη στο θέμα αυτό, αναφέροντας πως όταν ξεκίνησαν την έρευνά τους, η γνώση ήταν μηδαμινή.

Η ερευνά τους σχετικά με τον τρόπο που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το περιβάλλον του δέρματος ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί ένα ισορροπημένο μικροβίωμα του δέρματος απαιτούσε εντελώς νέες πειραματικές μεθόδους, όπως περιγράφονται από τον μικροβιολόγο Ρισάρντ Μαρτέν της L' Oreal Research & Innovation.

Η τελευταία έρευνα της La Roche-Posay υποδεικνύει ότι η χρήση μιας νέας μαλακτικής κρέμας, που περιέχει εκχύλισμα από Vitreoscilla Filiformis καλλιεργημένο στο Ιαματικό Νερό της La Roche-Posay, βοηθά στην ποικιλότητα του μικροβιώματος του δέρματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη εξάρσεων σε άτομα με ατοπική δερματίτιδα ή ψωρίαση.

Για τον καθηγητή Τόμας Μπίμπερ από το Πανεπιστήμιο Rheinisch Fridrich-Wilhems της Βόννης, αυτή είναι μια συναρπαστική εποχή. "Το θέμα του μικροβιώματος είναι μια πραγματική επανάσταση. Κάτι ανάλογο βιώσαμε πριν από 15 χρόνια με το Πρόγραμμα Ανθρώπινου Γονιδιώματος (Human Genome Project)". Αλλά προειδοποιεί. "Το επίπεδο πολυπλοκότητας είναι πολύ υψηλότερο".

Για περισσότερες αποκλειστικές πληροφορίες για την παρουσία της La Roche-Posay στο φετινό Παγκόσμιο Συνέδριο Δερματολογίας στο Βανκούβερ επισκεφτείτε: www.youtube.com/Larocheposayinter

Διαβάστε ακόμη:

H La Roche-Posay στήριξε δύο μεγάλους αγώνες με φιλανθρωπικό σκοπό

Η La Roche-Posay στηρίζει το Φεστιβάλ Αντιγήρανσης «Νέοι... για πάντα!»

Το 52% των ανθρώπων δεν έχει ελέγξει ποτέ τις ελιές του - Οι Έλληνες ξέρουν να προστατεύονται