ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Είστε αλλεργικοί; Σε ποιες χώρες δεν πρέπει να ταξιδέψετε

Οι αλλεργίες είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα υγείας, με εκατομμύρια ανθρώπους να υποφέρουν από την γύρη, τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, τα επιθήλια των κατοικιδίων ζώων ή ακόμα και από κάποια φαγητά.

Είστε αλλεργικοί; Σε ποιες χώρες δεν πρέπει να ταξιδέψετε

Υπολογίζεται ότι το 10-30% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από αλλεργική ρινίτιδα και το 20% παρουσιάζει κάποια στιγμή αλλεργική κνίδωση.

Υπό αυτές τις συνθήκες, τα ταξίδια μπορεί να αποτελέσουν πρόκληση για τους αλλεργικούς, ειδικά αν δεν κάνουν σχετική έρευνα πριν ξεκινήσουν για τον προορισμό τους.

Στις ΗΠΑ το Αμερικανικό Ίδρυμα για το Άσθμα και τις Αλλεργίες (AAFA) εκδίδει κάθε χρόνο έναν κατάλογο με τις «Πρωτεύουσες των Αλλεργιών», ο οποίος περιλαμβάνει τις 100 αμερικανικές πόλεις που δυσχεραίνουν περισσότερο την καθημερινότητα των πασχόντων από αλλεργίες.

Οι πόλεις βαθμολογούνται με βάση τα επίπεδα της γύρης στην ατμόσφαιρά τους, ο αριθμός των φαρμάκων για αλλεργίες που αγοράζουν οι κάτοικοί τους και ο αριθμός των αλλεργιολόγων ιατρών ανά 10.000 πληθυσμού.

Όποιος λοιπόν θέλει να ταξιδέψει στις ΗΠΑ, έχει μία βάση δεδομένων για να δει αν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αναπνευστικών αλλεργιών.

Κατ' ανάλογο τρόπο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν πληροφορίες για τον κίνδυνο αλλεργιών σε διάφορους παγκόσμιους προορισμούς.

Μερικοί από αυτούς, σύμφωνα με το AAFA και την ειδησεογραφική ιστοσελίδα του βρετανικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών, είναι οι εξής:

Τζάκσον και Λούισβιλ
Η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας Μισισίπι βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Περλ και σύμφωνα με τον AAFA διαθέτει τα υψηλότερα επίπεδα γύρης (300 σπόρια ανά κυβικό μέτρο αέρα την ημέρα) από οποιαδήποτε άλλη πόλη των ΗΠΑ.
Αντίστοιχα, η Λούισβιλ, η μεγαλύτερη πόλη του Κεντάκι που βρίσκεται στην Κοιλάδα Οχάιο, κατά διαστήματα αποκτά τόσο υψηλά επίπεδα γύρης ώστε οι δρόμοι της γίνονται κίτρινοι.
Αυτό οφείλεται στο ότι το κλίμα και η τοποθεσία της αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον για να αναπτύσσονται αγριόχορτα, τα οποία κάνουν τους πάσχοντες από αναπνευστικές αλλεργίες να δεινοπαθούν από τις αρχές της άνοιξης έως το τέλος του φθινοπώρου.
Αν επομένως έχετε πρόγραμμα να ταξιδεύσετε σε αυτές τις πόλεις ή σε κάποια άλλη με υψηλά επίπεδα γύρης (π.χ. Οκλαχόμα, Μέμφις, Νόξβιλ κ.λπ.), να παρακολουθείτε τα δελτία καιρού για να ξέρετε σε καθημερινή βάση τι θα αντιμετωπίζετε και να ακολουθείτε τις συμβουλές των ειδικών για την προστασία σας.

Λονδίνο
Η βρετανική πρωτεύουσα είναι πυκνοκατοικημένη και έχει υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που εμποδίζει την διαφυγή των αλλεργιογόνων από τον αέρα της. Πριν ταξιδέψετε, λοιπόν, πρέπει να ενημερώνεστε για τις συνθήκες σε γύρη και ρύπανση.

Σιγκαπούρη
Παρότι είναι μία από τις πιο καθαρές και πιο πράσινες πόλεις του κόσμου, οι κάτοικοί της μαστίζονται από αλλεργίες -το 15% των ενηλίκων έχουν άσθμα και το σχεδόν 40% αλλεργική ρινίτιδα, σύμφωνα με το Εθνικό Πανεπιστήμιό της.
Ίσως λοιπόν είναι καλή ιδέα να την αποφύγετε την εποχή των βροχών, αν έχετε αλλεργία στα σπόρια της μούχλας ή και στα ακάρεα της οικιακής σκόνης, ώστε να μπορείτε να απολαύσετε τους εξωτερικούς χώρους μακριά απ' ό,τι σας αρρωσταίνει στους κλειστούς.

Εξωτικοί προορισμοί στην Ασία και την Αυστραλία
Αν και είναι ιδανικοί για όσους λατρεύουν τις περιηγήσεις και τις κάθε είδους υπαίθριες δραστηριότητες, οι πάσχοντες από τροφικές αλλεργίες πρέπει να προσέχουν την τοπική κουζίνα, διότι ηχρήση θαλασσινών και ξηρών καρπών είναι ευρύτατα διαδεδομένη.
Δεν θα πρέπει, συνεπώς, να περιορίζονται σε ό,τι αναγράφει το μενού, αλλά να ρωτούν επισταμένα αν το πιάτο που επιλέγουν περιέχει το τρόφιμο στο οποίο είναι αλλεργικοί. Πρέπει επίσης να διαβάζουν προσεκτικά τις συσκευασίες των τροφίμων.
Εννοείται πως οι ασθενείς θα πρέπει να παίρνουν μαζί επαρκείς ποσότητες από τα καθημερινά φάρμακά τους συν τα φάρμακα επείγουσας ανάγκης.

Διαβάστε επίσης:
Υποφέρετε από αλλεργίες; Να τι πρέπει οπωσδήποτε να τρώτε
Αλλεργίες: 4 μύθοι που πρέπει να καταρρίψετε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ