ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι ηλικιωμένες αγνοούν τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού

Η άγνοια γεννά κινδύνους, επιβεβαιώνει βρετανική δημοσκόπηση που αφορά ηλικιωμένες γυναίκες και την αδυναμία τους να εντοπίσουν τα πρώιμα σημάδια του καρκίνου του μαστού.

Οι ηλικιωμένες αγνοούν τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του BBC, η κυβερνητική υπηρεσία Public Health England ρώτησε 731 γυναίκες, άνω των 40 ετών, σχετικά με τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού. Μόνο το 48% των γυναικών άνω των 70 ετών μπορούσε να αναφέρει ένα σύμπτωμα, πέραν του όγκου.

Οι ερευνητές εστίασαν στη συγκεκριμένα ηλικιακή ομάδα, γιατί στα εθνικά προγράμματα ελέγχου για τους καρκίνους συνήθως δεν περιλαμβάνονται οι γυναίκες κάτω των 50 ετών και άνω των 70 ετών. Μόλις πρόσφατα ξεκίνησε στη Μ. Βρετανία μελέτη για τα οφέλη της επέκτασης του ελέγχου σε γυναίκες 47-49 ετών και 71-73 ετών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Public Health England, μια στις τρεις γυναίκες που διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού είναι 70 ετών και άνω. Κάθε χρόνο στη Μ. Βρετανία περίπου 9.500 γυναίκες πεθαίνουν εξαιτίας του καρκίνου του μαστού και πάνω από τις μισές εξ αυτών (4.500), είναι άνω των 70 ετών.

«Θέλουμε οι ηλικιωμένες γυναίκες να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τυχόν ύποπτες αλλαγές στο στήθος τους, όπως στη θηλή, το δέρμα, ή το σχήμα του. Και το σημαντικότερο, να πάψουν να πιστεύουν ότι μετά από κάποια ηλικία έχουν ξεφύγει του κινδύνου και ότι ο καρκίνος του μαστού δεν τους αφορά. Η πρώιμη διάγνωση, ανεξαρτήτως της ηλικίας εκδήλωσης της νόσου, καθιστά τον καρκίνο του μαστού περισσότερο αντιμετωπίσιμο» εξηγεί η Τζένη Χάρις από το Public Health England.

Διαβάστε επίσης:
Καρκίνος του μαστού: Ποιες είναι οι πρώτες ενδείξεις
Οι τροφές-σύμμαχοι κατά του καρκίνου του μαστού