ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χρειάζονται περισσότερα χρήματα για να προστατευθεί η δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα

Σημαντικό είναι το χάσμα στη διαδικασία συγκέντρωσης χρηματικών πόρων και στη διαδικασία διάθεσης των χρημάτων με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύεται στην κορυφαία επιστημονική επιθεώρηση Lancet.

Χρειάζονται περισσότερα χρήματα για να προστατευθεί η δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα

Το χάσμα είναι μεγαλύτερο στον αναπτυσσόμενο κόσμο, με αποτέλεσμα οι πληθυσμοί των χωρών αυτών να παραμένουν εκτεθειμένοι σε σοβαρούς κινδύνους. Τέτοιου είδους χάσματα γίνονται πιο φανερά σε περιόδους που ξεσπούν σοβαρές επιδημίες, όπως αυτή που έπληξε προσφάτως τη Δυτική Αφρική λόγω της τρομακτικής εξάπλωσης του ιού Έμπολα.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Παγκόσμια Τράπεζα, παρά τις επαναλαμβανόμενες επιδημίες ή πανδημίες, όπως αυτές που ξεσπούν λόγω του ιού SARS ή του ιού Έμπολα, έχουν συγκεντρωθεί από δωρεές λιγότερα από το ένα τρίτο των χρημάτων, 3,4 δις δολάρια περίπου, που απαιτούνται ώστε να συντηρηθεί ένα ισχυρό σύστημα ετοιμότητας για τις επιδημίες αυτές. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει πως χρειάζονται περίπου 6 δις δολάρια ώστε να διατηρηθεί στα επιθυμητά επίπεδα η δημόσια υγεία παγκοσμίως, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του ΤΙΜΕ.

Αυτό που λείπει, σύμφωνα με τους συντάκτες της νέας έκθεσης, είναι ένα πιο εστιασμένο σύστημα επενδύσεων στη δημόσια υγεία, σύστημα το οποίο θα δίνει έμφαση σε προγράμματα που σχεδιάστηκαν ώστε να επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι δημόσιας υγείας, όπως οι εμβολιασμοί συγκεκριμένων πληθυσμών ή η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της αντοχής στα αντιβιοτικά. Πρόκειται για μια προσέγγιση που προασπίζουν σημαντικοί φιλανθρωπικοί οργανισμοί όπως το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, το οποίο μάλιστα χρηματοδότησε τη νέα μελέτη. Βασική παράμετρος για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων του ιδρύματος είναι η προσπάθεια επίτευξης σαφών στόχων μέσα σε ένα σαφές χρονικό πλαίσιο.