ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλτσχάιμερ: Οι εγκεφαλικές αλλοιώσεις ξεκινούν χρόνια πριν την εκδήλωση της νόσου

Μπορεί να είναι γνωστό ότι η γονιδιακή μετάλλαξη APOEe4 αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ, ωστόσο τώρα Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι το συγκεκριμένο γονίδιο επηρεάζει τον εγκέφαλο χρόνια πριν την εκδήλωσης της νευροεκφυλιστικής νόσου.

Αλτσχάιμερ: Οι εγκεφαλικές αλλοιώσεις ξεκινούν χρόνια πριν την εκδήλωση της νόσου

Συγκεκριμένα, όπως δημοσιεύεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου Alzheimer's and Dementia, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα μελέτησαν 600 ηλικιωμένους, μεταξύ των οποίων και ορισμένοι που είχαν δηλώσει ότι είχαν σημαντικά προβλήματα μνήμης, αν και είχαν φυσιολογικά αποτελέσματα στα τεστ νόησης.

Τα άτομα που ήταν φορείς της γονιδιακής μετάλλαξης APOEe4 συγκρίθηκαν με εκείνους που είχαν λιγότερο επιβλαβείς μεταλλάξεις του γονιδίου APOE.

Τα άτομα-φορείς της APOEe4 είχαν υψηλότερα επίπεδα αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλο, δηλαδή των χαρακτηριστικών πρωτεϊνικών κλασμάτων που εντοπίζονται στους εγκεφάλους των πασχόντων από νόσο Αλτσχάιμερ.

Η ανάλυση δείγματος του εγκεφαλονωτιαίου υγρού έδειξε επίσης ότι είχαν χαμηλότερα επίπεδα μιας πρωτεΐνης-προδρόμου των πλακών, γεγονός που σημαίνει ότι η πρωτεΐνη αυτή εκτρέπεται εντός του εγκεφάλου στο πλαίσιο της διαδικασία σχηματισμού των πλακών.

Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό των ατόμων με μετάλλαξη του APOEe4 είχε και υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης Ταυ, η οποία επίσης συνδέεται άμεσα με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Πάντως, η μελέτη δεν εντόπισε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι φέροντες την μετάλλαξη APOEe4 έχουν σημάδια αλλοίωσης στις εγκεφαλικές δομές, όπως συμβαίνει στη νόσο.

Η μελέτη επαληθεύει την παγκόσμια επιστημονική προσπάθεια για έγκαιρη διάγνωση των ατόμων υψηλού κινδύνου, με στόχο την πρώιμη θεραπευτική παρέμβαση και την αναχαίτιση της νόσου Αλτσχάιμερ.