ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΚΕ: Η αύξηση του ΦΠΑ θα έπρεπε να γίνει στα ανθυγιεινά τρόφιμα

Την άποψη ότι βαρύνουσα σημασία για την αύξηση ή μη του συντελεστή του ΦΠΑ θα πρέπει να δοθεί στη διατροφική τους αξία και το κατά πόσο επηρεάζουν δυσμενώς την ανθρώπινη υγεία εκφράζει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, με αφορμή την αύξηση του ΦΠΑ σε κατηγορίες τροφίμων.

ΕΚΕ: Η αύξηση του ΦΠΑ θα έπρεπε να γίνει στα ανθυγιεινά τρόφιμα

Για παράδειγμα, ανθρακούχα αναψυκτικά, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα trans λιπαρών, άλατος ή ζάχαρης θα μπορούσαν να περάσουν στον υψηλό συντελεστή, ενώ τα πιο υγιεινά (λάδι, λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ψάρια) να παραμείνουν στο χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ.

Όπως τονίζει η ΕΚΕ: «Μια νομοθετική πρωτοβουλία προσανατολισμένη σε αυτήν την κατεύθυνση, αφενός θα συμβάλλει στην πρόληψη υγείας και στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και των ασθενειών που σχετίζονται με αυτή, αφετέρου θα αποτελέσει θετικό παράγοντα -σε βάθος χρόνου- για την εξοικονόμηση πόρων στο ασφαλιστικό σύστημα.

Ταυτόχρονα, μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία από την Πολιτεία θα συμβάλλει έμπρακτα στη συγκράτηση τιμών σε (υγιεινά) προϊόντα, που τόσο ανάγκη έχει ο πολίτης αυτήν την περίοδο.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε επίσης ότι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλλία, η Ουγγαρία και η Δανία έχουν θεσπίσει ήδη υψηλούς φόρους για ανθυγιεινά τρόφιμα, με στόχο την επίτευξη συνθηκών καλύτερης υγείας, όπως περιγράφεται και στο σχετικό άρθρο του BMJ.

Επιπρόσθετα, σε συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) σχετικά με τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες, ο ΟΗΕ αναγνώρισε το θετικό ρόλο για την ανθρώπινη υγεία που έχει η φορολόγηση των ανθυγιεινών τροφίμων, γεγονός που δεν πρέπει να αγνοήσουμε».