ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς επηρεάζουν τα καρδιαγγειακά το προσδόκιμο ζωής ανδρών και γυναικών

Πώς επηρεάζουν τα καρδιαγγειακά το προσδόκιμο ζωής ανδρών και γυναικών

Οι γυναίκες θα ζουν στο μέλλον περισσότερο από τους άντρες και οι καρδιακές παθήσεις είναι ο βασικός ένοχος για τις διαφορές ως προς το προσδόκιμο ζωής ανάμεσα στα δύο φύλα.

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής ανάμεσα στα δύο φύλα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο γύρισμα του 20ου αιώνα.

Η πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων, η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και άλλες θετικές συμπεριφορές υγείας που υιοθετήθηκαν από όσους γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια του 1800 και στις αρχές του 1900 είχαν ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση των ποσοστών θανάτου.

Όμως οι γυναίκες άρχισαν να δρέπουν οφέλη της μακροζωίας με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό.

Στον απόηχο αυτής της τεράστιας αλλά άνισης μείωσης της θνησιμότητας, μια αναθεώρηση των παγκόσμιων δεδομένων από το πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας βρήκε, ότι οι καρδιακές ασθένειες «κρύβονται» πίσω από το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων που έχουν καταγραφεί στους ενήλικες άντρες.

«Μας εξέπληξε πόσο η απόκλιση στη θνησιμότητα μεταξύ των ανδρών και των γυναικών -η οποία εμφανίζεται ήδη από το 1870- συγκεντρωνόταν στην ηλικιακή ομάδα των 50ρηδων-70ρηδων και έσβηνε απότομα μετά την ηλικία των 80 ετών» ανέφερε η καθηγήτρια του USC, Eileen Crimmins.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη διάρκεια ζωής των ανθρώπων που γεννήθηκαν ανάμεσα στο 1800 και το 1935 σε 13 ανεπτυγμένα έθνη.

Εστιάζοντας στη θνησιμότητα των ενηλίκων, άνω των 40 ετών, η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι σε όσους είχαν γεννηθεί μετά το 1880 τα ποσοστά θανάτων στις γυναίκες μειώνονταν 70% γρηγορότερα απ' ό,τι στους άντρες.

Ακόμη κι όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες, όπως ασθένειες σχετιζόμενες με το κάπνισμα, οι καρδιαγγειακές ασθένειες εξακολουθούσαν να εμφανίζονται ως η κύρια αιτία θανάτου στη συντριπτική πλειοψηφία των ανδρών άνω των 40 ετών, για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Προς έκπληξή τους οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι το κάπνισμα αντιπροσώπευε μόνο το 30% της διαφοράς στη θνησιμότητα μεταξύ των δύο φύλων, μετά το 1890, σχολίασε η Crimmins.

Οι άνισες επιπτώσεις των θανάτων λόγων καρδιαγγειακών ασθενειών που σχετίζονται με τους άνδρες, ειδικά κατά τη διάρκεια της μέσης και στις αρχές της τρίτης ηλικίας, θέτουν το ερώτημα εάν οι άνδρες και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν διαφορετικά τους κινδύνους καρδιακών παθήσεων λόγω των εγγενών βιολογικών κινδύνων ή προστατευτικών παραγόντων σε διάφορα σημεία της ζωής τους.

«Περαιτέρω μελέτες θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν ανάλυση των διαφορών στη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα ανάμεσα στις χώρες» πρόσθεσε ο καθηγητής νευροβιολογίας στο USC, Caleb Finch.

 

Διαβάστε επίσης:
Η βιταμίνη C μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων
Πώς θα προστατεύσετε την καρδιά σας το καλοκαίρι

BEST OF NETWORK

Σοφία Μπεκατώρου - Η πρώτη ανάρτηση: Ευγνωμοσύνη για τη στήριξη - Δέσμευση «να βγουν όλα στο φως»

Άνοιγμα καταστημάτων - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Πρεμιέρα με προσοχή, SMS και «κόφτη» στις 2 ώρες

Εξοπλιστικά: Και τώρα... νέες φρεγάτες – Όλα τα υποψήφια πλοία για το Πολεμικό Ναυτικό

Αποκάλυψη Newsbomb.gr: Αυτό είναι το βίντεο που οδήγησε στη σύλληψη για την επίθεση στον σταθμάρχη

Εστίαση: Πότε θα ανοίξει – Τι θα κρίνει την λειτουργία μπαρ και εστιατορίων

Κακλαμανάκης: Νέες αποκαλύψεις - «Δεν έχετε δει ακόμη τίποτα - Θα το πάμε μέχρι τέλους» (vid)

Survivor: Τεράστια ανατροπή – Νέες ομάδες στο παιχνίδι (videos)

SMS 13033: Με αυτόν τον κωδικό πάμε για ψώνια – Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις από σήμερα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό

Δημήτρης Μπέλλος: Η απάντησή του μετά τις αποκαλύψεις του Διονύση για σεξ στο MasterChef

Η Μία Καλίφα δώρισε χιλιάδες δολάρια σε φιλανθρωπίες (pics)

Στην Ελλάδα το «Λευκό Βέλος» - Πότε ξεκινά τα δρομολόγια