ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΥ: Μόνο δύο τα κρούσματα Έμπολα την περασμένη εβδομάδα, όμως ο κίνδυνος έξαρσης δεν έχει εξαλειφθεί

Η Γουϊνέα και η Σιέρα Λεόνε κατέγραψαν μόνο από ένα κρούσμα του θανατηφόρου ιού Έμπολα την περασμένη εβδομάδα, καθιστώντας τον στόχο να κατασταλεί η επιδημία στη Δυτική Αφρική έως το τέλος του χρόνου πιο εφικτό, παρ' ότι οι κίνδυνοι παραμένουν, αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

ΠΟΥ: Μόνο δύο τα κρούσματα Έμπολα την περασμένη εβδομάδα, όμως ο κίνδυνος έξαρσης δεν έχει εξαλειφθεί

H αυστηρή παρακολούθηση και ο εντοπισμός των επαφών όσων έχουν μολυνθεί με τον ιό παραμένουν καθοριστικής σημασίας, δήλωσε ο αναπληρωματικός διευθυντής του ΠΟΥ Μπρους Έιλγουορντ, αν και πρόσθεσε ότι αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ελεγχθεί κατά τις έντονες βροχοπτώσεις τον Αύγουστο, όπως έγινε και πέρσι όταν παρουσιάστηκε νέα έξαρση στον μήνα αυτό.

Την προηγούμενη εβδομάδα, έως τις 26 Ιουλίου, οι δύο χώρες είχαν συνολικά επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα, το χαμηλότερο ποσοστό του χρόνου μέχρι τότε, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

«Έχουμε τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες κατέβει από 30 κρούσματα (κάθε εβδομάδα) σε 25 και 7, και, την περασμένη εβδομάδα, σε δύο. Αυτή η πρόοδος είναι εμπεριστατωμένη», επεσήμανε ο Έιλγουορντ σε ανακοίνωση τύπου.

Ο Έμπολα ξαναεμφανίστηκε τον περασμένο μήνα στη Λιβερία, αφού είχε ανακοινωθεί τον Μάιο ότι δεν υπήρχαν άλλα κρούσματα, αλλά «φαίνεται να έχει προς το παρόν σταματήσει, παρ' ότι είναι ακόμα νωρίς», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για εγρήγορση στις τρεις χώρες, ενώ διέψευσε τις ελπίδες να απαλειφθεί εντελώς η αιμορραγική ασθένεια, η οποία έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερα από 11.200 άτομα στη Δυτική Αφρική από τον Δεκέμβριο του 2013.

Ο Έιλγουορντ προειδοποίησε ότι ήταν μη ρεαλιστικό να περιμένει κανείς ότι θα εξαλειφθεί εντελώς η αρρώστια. «Αυτό δεν θα γίνει -θα υπάρξουν περισσότερες εξάρσεις. Θα μπορούσε να συνεχιστεί για περισσότερους μήνες πριν εξαντληθεί», είπε.

Την περασμένη Παρασκευή ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι ένα νέο εμβόλιο ενάντια στον ιό που δοκιμάστηκε στη Γουϊνέα σε 4.000 άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με μολυσμένα άτομα είχε 100% επιτυχία και παρείχε πλήρη προστασία για δέκα ημέρες.
Τα εμβόλιο αναπτύχθηκε από την υπηρεσία δημόσιας υγείας του Καναδά (PHAC) και η άδεια κατατέθηκε από τα αμερικανικά εργαστήρια Merck και NewLink Genetics. Η δοκιμή του εμβολίου τελειοποιήθηκε χάρη σε μία σημαντική διεθνή συνεργασία στην οποία συμμετείχαν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ειδικοί από τη Νορβηγία, τη Γαλλία, την Ελβετία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γουινέα. Τα αποτελέσματα χαρακτηρίστηκαν από παγκόσμιους ειδικούς στην υγεία ως «αξιοσημείωτα».