ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένας στους τέσσερις ταξιδιώτες... αγχώνεται περισσότερο στις διακοπές

Το καλοκαίρι είναι η κατεξοχήν εποχή του χρόνου για χαλάρωση. Ωστόσο, δε φαίνεται να έχουν όλοι την ίδια άποψη, καθώς μία νέα βρετανική δημοσκόπηση έρχεται να επιβεβαιώσει ότι για έναν στους τέσσερις οι διακοπές προκαλούν ακόμα περισσότερο στρες.

Ένας στους τέσσερις ταξιδιώτες... αγχώνεται περισσότερο στις διακοπές

Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι μεγάλες προσδοκίες και το οικονομικό κόστος μπορεί να καταστρέψουν κάθε εποχή που θεωρείται «ανέμελη».

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης

- Πριν από το ταξίδι οι εννέα στις δέκα γυναίκες και οι οκτώ στους δέκα άντρες ένιωθαν εντονότερο στρες από το συνηθισμένο.

- Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αγωνιούσαν για το αν θα ξεχάσουν να πάρουν κάτι μαζί τους και το πώς θα προλάβουν την πτήση τους έως το αν θα έχουν αρκετά χρήματα για να ξοδέψουν εκεί όπου θα πάνε.

- Μετά την άφιξη, το 26% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως χρειάσθηκαν δύο έως τρεις ημέρες για να χαλαρώσουν, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό πολύ λιγότερο.

- Το 23% των ερωτηθέντων δεν χαλάρωσαν ποτέ και τελικά επέστρεψαν με εντονότερο στρες από αυτό που είχαν πριν φύγουν.

Οι βασικότεροι παράγοντες στρες

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν βασικότερες αιτίες που πυροδοτούσαν το στρες ήταν:

- Ότι είχαν ξοδέψει πολλά λεφτά εκεί που πήγαν ή ότι δεν είχαν πλέον αρκετά χρήματα για να περάσουν έως ότου ξαναπληρωθούν.

- Ότι είχαν περάσει τις διακοπές τους, ανησυχώντας μήπως συμβεί κανένα απρόοπτο.

- Πώς θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, όταν επιστρέψουν.

«Το στρες των διακοπών συχνά οφείλεται στη μη ρεαλιστική προσδοκία πως θα περάσουμε ειδυλλιακά και εντελώς ανέμελα», δήλωσε ο νευροψυχολόγος δρ Ντέιβιντ Λιούις-Χόντσον, επικεφαλής της εταιρείας Neuromarketing Mindlab International.

«Η αλήθεια είναι πως το στρες δεν εξαφανίζεται ως δια μαγείας επειδή ξαπλώσαμε κάτω από τον ήλιο. Αντιθέτως, όταν το μυαλό δεν έχει να αντιμετωπίσει τα καθημερινά προβλήματά τους, τυπικά βρίσκει άλλα για να ασχοληθεί, όπως το άγχος για τα οικονομικά», συμπληρώνει.

Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 2.000 εθελοντές.