ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κανένα κρούσμα πολιομυελίτιδας στην Αφρική εδώ και ένα χρόνο

Ιστορική ημέρα για την Αφρική η σημερινή, καθώς για πρώτη φορά στα χρονικά συμπληρώνονται 12 ολόκληροι μήνες από τότε που καταγράφηκε το τελευταίο κρούσμα πολιομυελίτιδας σε ολόκληρη την ήπειρο.

Κανένα κρούσμα πολιομυελίτιδας στην Αφρική εδώ και ένα χρόνο

Όπως σημειώνει ο Δρ Χαμίντ Τζαφάρι, επικεφαλής της πρωτοβουλίας του ΠΟΥ για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας στην Αφρική, η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική και αποτελεί δείγμα ουσιαστικής προόδου.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του BBC, θα χρειαστούν περίπου έξι με οκτώ εβδομάδες ώστε να αναλυθούν όλα τα δεδομένα και να επαληθευτεί ότι δεν υπάρχει κανένα επίσημα καταγεγραμμένο κρούσμα πολιομυελίτιδας στην Αφρική από τις 11 Αυγούστου του 2014.

Για να κηρυχθεί βέβαια επίσημα το τέλος μιας επιδημίας, χρειάζεται να περάσουν τρία χρόνια χωρίς να καταγραφεί κανένα νέο κρούσμα.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι ο εφησυχασμός», επισημαίνει ο Τζαφάρι, καθώς η μάχη δεν πρέπει να σταματήσει τώρα που ο στόχος είναι πιο κοντά από ποτέ. Ο εμβολιασμός των παιδιών και η οργανωμένη επιτήρηση σε κάθε περιοχή της Αφρικής αποτελούν προτεραιότητες ώστε να επιτευχθεί ο τελικός στόχος της οριστικής εκρίζωσης της πολιομυελίτιδας από την Αφρική.