ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η μουσική μειώνει τον πόνο και το άγχος των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση

Πρόσφατη βρετανική μελέτη είχε υποδείξει ότι η μουσική υπόκρουση κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην ομαλή επικοινωνία μεταξύ των μελών της ιατρικής ομάδας. Ωστόσο, μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση The Lancet δείχνει πως η μουσική έχει ευεργετική δράση για τους ασθενείς πριν, μετά αλλά και κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, καθώς μπορεί να μειώσει τον πόνο και το άγχος που συνδέονται με την επέμβαση και να διευκολύνει την ανάρρωση.

Η μουσική μειώνει τον πόνο και το άγχος των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπρουνέλ και το Πανεπιστήμιο Κουίν Μαίρη του Λονδίνου, με επικεφαλής τη δρα Κάθριν Μιντς, πραγματοποίησαν την πιο εξονυχιστική μέχρι σήμερα επισκόπηση παλαιότερων μελετών σχετικά με την επίδραση της μουσικής σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργείο. Συνολικά μελέτησαν στοιχεία από 72 κλινικές δοκιμές που αφορούσαν σχεδόν 7.000 ενήλικους ασθενείς.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι χάρη στη μουσική οι ασθενείς ήταν λιγότερο αγχωμένοι μετά το χειρουργείο και δήλωναν πολύ πιο ικανοποιημένοι. Επίσης ανέφεραν ότι πονούσαν λιγότερο και χρειάζονταν λιγότερα αναλγητικά φάρμακα, σε σύγκριση με άλλους εγχειρισμένους ασθενείς που δεν άκουγαν μουσική.

Η ακρόαση της μουσικής είναι ωφέλιμη σε οποιοδήποτε στάδιο της επέμβασης, αν και το μεγαλύτερο όφελος φαίνεται να υπάρχει, όταν ο ασθενής ακούει την μουσική προτού εγχειρισθεί. Ακόμη μεγαλύτερο είναι το όφελος όσον αφορά την μείωση του μετεγχειρητικού πόνου και των αναλγητικών, όταν ο ασθενής επιλέγει τη δική του μουσική.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, σύμφωνα με τους ερευνητές, ακόμη κι αν ο ασθενής έχει κάνει γενική αναισθησία, όταν ακούει μουσική, πάλι βιώνει μικρότερα επίπεδα πόνου. Το όφελος όμως είναι μεγαλύτερο αν ο ασθενής έχει πλήρη συνείδηση του περιβάλλοντος. Η μουσική δεν φάνηκε πάντως να μειώνει τη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο.

«Η μουσική είναι μια μη επεμβατική, ασφαλής και φθηνή παρέμβαση που θα έπρεπε να είναι διαθέσιμη σε οποιονδήποτε χειρουργείται. Οι ασθενείς θα πρέπει να επιτρέπεται να διαλέγουν την μουσική που τους αρέσει, ώστε να αποκομίζουν το μεγαλύτερο δυνατό όφελος. Όμως θα πρέπει επίσης να λαμβάνεται μέριμνα, ώστε η μουσική να μην παρεμβαίνει στην επικοινωνία μεταξύ των μελών της χειρουργικής ομάδας», δήλωσε η Μιντς, η οποία συνέστησε στους γιατρούς και στα νοσοκομεία να υιοθετήσουν ευρέως την πρακτική της μουσικής -κάτι που σήμερα γίνεται σε περιορισμένο βαθμό.

Οι ερευνητές προτείνουν οι ασθενείς να έχουν το δικαίωμα να παίρνουν τα «έξυπνα» κινητά, τα mp3 players κ.α. μαζί τους στο χειρουργείο, ώστε να ακούνε την αγαπημένη μουσική τους. Εναλλακτικά, το νοσοκομείο μπορεί να φροντίσει ώστε να υπάρχουν συσκευή αναπαραγωγής και ηχεία στους χώρους του χειρουργείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ