ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυτοσχέδια σιδεράκια: Η νέα επικίνδυνη μόδα

Οι οδοντίατροι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη νέα μόδα που εξαπλώνεται μέσω του διαδικτύου.

Αυτοσχέδια σιδεράκια: Η νέα επικίνδυνη μόδα

Σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν την οδοντοστοιχία και το χαμόγελό τους, όλο και περισσότεροι νέοι χρησιμοποιούν φθηνά λαστιχάκια ως αυτοσχέδια «σιδεράκια». Ωστόσο, η πρακτική αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες βλάβες στα ούλα ή ακόμη και στην απώλεια δοντιών.

braces

Βασική αιτία πίσω από την εξάπλωση της επικίνδυνης μόδας είναι το υψηλό κόστος των τεχνικών διόρθωσης της οδοντοστοιχίας, το οποίο συχνά δεν καλύπτεται από τα ταμεία ασφάλισης.

Η μόδα έχει γίνει δημοφιλής κυρίως στις νεαρές ηλικίες, καθώς οι ανασφάλειες των νέων για την εμφάνισή τους αφήνει χώρο για εξεύρεση πιο οικονομικών εναλλακτικών.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της Daily Mail, o Αμερικανικός Σύλλογος Ορθοδοντικών εξέδωσε προειδοποίηση σχετικά με τη νέα μόδα. Τα σιδεράκια κοστίζουν αρκετά, όμως οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι οι βλάβες που μπορεί να προκληθούν από ένα αυτοσχέδιο μηχανισμό διόρθωσης μπορεί να κοστίσουν ακόμη περισσότερα.

2B5861EB00000578 3197258 image a 21 1439559659476

Τα λαστιχάκια ή άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση της οδοντοστοιχίας ασκούν υπερβολική και μη ελεγχόμενη πίεση στα ούλα, με αποτέλεσμα να αποκόπτεται η ροή αίματος. Αποτέλεσμα είναι να αλλάζει το σχήμα τους και να αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος φλεγμονής και λοίμωξης. Λόγω των επιδράσεων αυτών, φθείρεται το υποκείμενο οστό, τραυματίζονται τα νεύρα κάτω από το δόντι και μπορεί τελικά το δόντι να χάσει τη σταθερότητά του.

Σύμφωνα μάλιστα με την ανακοίνωση του Συλλόγου, ελαστικοί δακτύλιοι χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στην Οδοντιατρική, όχι για τη διόρθωση των δοντιών αλλά για την εξαγωγή δοντιών!