ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Κινητές Ιατρικές Μονάδες, Αθλητικά Μονοπάτια, Αγώνας δρόμου, τα προγράμματα που στηρίζει στην κρίση

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Κινητές Ιατρικές Μονάδες, Αθλητικά Μονοπάτια, Αγώνας δρόμου, τα προγράμματα που στηρίζει στην κρίση

Ιατρικές Μονάδες, Αθλητικά Μονοπάτια, Ετήσιος αγώνας δρόμου SNFCC RUN, τα προγράμματα που στηρίζει στην κρίση το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Αναγέννηση & Πρόοδος» και τα οποία παρουσίασε χθες το Ίδρυμα. 

Τα προγράμματα στηρίζονται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο των δωρεών του Ιδρύματος στον τομέα της Υγείας και του Αθλητισμού, όσο και των Πρωτοβουλιών του ενάντια στην Κρίση, και αφορούν, συγκεκριμένα, τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες, τα Αθλητικά Μονοπάτια και τον αγώνα δρόμου SNFCC RUN: Τρέχοντας προς το Μέλλον.

Κοινός σκοπός όλων των προγραμμάτων είναι η προώθηση και προαγωγή της Υγείας και του Αθλητισμού, μέσα από ειδικά σχεδιασμένες δράσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στην δωρεάν πρόσβαση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού συνανθρώπων μας, κάθε ηλικίας, στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Αναλυτικά, ορισμένες λεπτομέρειες για τα τρία προγράμματα, που τρέχουν έχουν ως εξής:

• Κινητές Ιατρικές Μονάδες (www.mmu.gr): Οι δύο υπερσύγχρονες Κινητές Ιατρικές Μονάδες έχουν ήδη επισκεφθεί, από το 2014, 13 απομακρυσμένα νησιά σε ολόκληρη τη χώρα, προσφέροντας δωρεάν στους κατοίκους τους ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας, υψηλής ποιότητας.

Συγκεκριμένα, οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες, επανδρωμένες με ομάδα 25 ιατρών και επιστημονικό προσωπικό, έχουν ήδη επισκεφθεί το Καστελόριζο, την Αμοργό, την Κάσο, την Αστυπάλαια, τα Ψαρά, τους Φούρνους, τη Θύμαινα, την Πάτμο, τη Φολέγανδρο, τους Λειψούς τη Νίσυρο, την Τήλο και την Σέριφο, προσφέροντας σε περισσότερους από 6.040 κατοίκους πρόσβαση σε υπηρεσίες ιατρικής μέριμνας, αλλά και προληπτικής εκπαίδευσης. Οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών, εκτός της πρόσβασης σε ιατρικές υπηρεσίες από ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων (παιδίατρο, γυναικολόγο, καρδιολόγο, οδοντίατρο, ορθοπεδικό, οφθαλμίατρο, πνευμονολόγο, γενικό χειρουργό, νευρολόγο, ψυχολόγο, διαιτολόγο και ωτορινολαρυγγολόγο), ήταν αποδέκτες επίσης πιο εξειδικευμένων υπηρεσιών, καθώς οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες περιλαμβάνουν ένα υπερσύγχρονο συγκρότημα ψηφιακού μαστογράφου, ένα φορητό μηχάνημα ακτινογραφίας και ένα συγκρότημα οστικής πυκνότητας.

Τέλος, στο πλαίσιο των επισκέψεων των Κινητών Ιατρικών Μονάδων, πραγματοποιήθηκαν μία σειρά από διαλέξεις και ομιλίες, με σκοπό την παροχή συμβουλευτικής σε θέματα υγείας. Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες προγραμματίζεται να συνεχίσουν τις επισκέψεις τους και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, τους ερχόμενους μήνες.

• Αθλητικά Μονοπάτια: Τα «Αθλητικά Μονοπάτια» είναι ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας παιδιών και νέων, ηλικίας 6-15 ετών, μέσα από αθλητικές δραστηριότητες. Δημιουργήθηκε με σκοπό τη θεμελίωση της αθλητικής κουλτούρας στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα σε νευραλγικές περιοχές της Ελλάδας που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2015 στα νησιά Αμοργός, Ανάφη, Αστυπάλαια, Ίος, Καστελόριζο, Κάσος, Κίμωλος, Λειψοί, Μήλος, Νίσυρος, Πάτμος, Σέριφος, Σύμη, Τήλος, Φολέγανδρος, Φούρνοι, Χάλκη και Ψαρά, με τη συμμετοχή 1.010 παιδιών, 95 γυμναστών, 13 σκακιστών και 14 ατόμων ιατρικού προσωπικού. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά, με επιπλέον προορισμούς και εμπλουτισμένο σε περιεχόμενο.

• Ετήσιος αγώνας δρόμου SNFCC RUN: Τρέχοντας προς το Μέλλον: Στο πλαίσιο των τετραήμερων εκδηλώσεων «Η Νύχτα Μέρα στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος», τον Ιούνιο του 2015, υλοποιήθηκε για πρώτη φορά, στις 23 Ιουνίου 2015 (Ολυμπιακή Μέρα), ο αγώνας δρόμου 6 χιλιομέτρων SNFCC RUN: Τρέχοντας προς το Μέλλον, με εκκίνηση στο Παναθηναϊκό Στάδιο και τερματισμό στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Στον αγώνα, ο οποίος έχει τον συμβολικό τίτλο «Τρέχοντας προς το Μέλλον», συμμετείχαν 2.016 δρομείς, αριθμός που, επίσης, συμβολίζει το έτος ολοκλήρωσης και παράδοσης του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην ελληνική Πολιτεία. Παράλληλα, στο πλαίσιο του αγώνα δρόμου, υλοποιήθηκε στο Πάρκο μια σειρά αθλητικών δραστηριοτήτων, με συνολική συμμετοχή περίπου 1.640 παιδιών. Οι αθλητικές αυτές δράσεις, καθώς και ο αγώνας δρόμου, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από την «Αναγέννηση και Πρόοδος».

Το 2016, η διοργάνωση θα περιλαμβάνει επίσης ένα σύντομο αγώνα δρόμου για παιδιά, η διαδρομή του οποίου θα διαμορφωθεί μέσα στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Αντίστοιχα, οι παράλληλες αθλητικές εκδηλώσεις αναμένεται να εμπλουτιστούν περαιτέρω, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις του ΚΠΙΣΝ.

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος δήλωσε: «Όταν υλοποιούνται προγράμματα που δημιουργούν άμεσα θετικό αντίκτυπο στις τοπικές, και όχι μόνο, κοινωνίες, αισθανόμαστε πως το έργο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αναπτύσσεται, αλλά το κυριότερο, ότι οι ανάγκες των συνανθρώπων μας βρίσκουν κάποια διέξοδο. Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τα προγράμματα που υλοποιούνται σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Αναγέννηση και Πρόοδος», καθώς μέσα από τη δράση των Κινητών Ιατρικών Μονάδων, αλλά και τα Αθλητικά Μονοπάτια, δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας μας, να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, αλλά και σε αθλητικά, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα που τους δίνουν, έστω για λίγο, μία ανάσα, μέσα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως χώρα. Παράλληλα, ο αγώνας SNFCC RUN: Τρέχοντας προς το Μέλλον, αποτελεί ένα αθλητικό γεγονός το οποίο, ελπίζουμε, πως ήρθε για να μείνει και να συνδέσει τους κατοίκους της Ελλάδας με το νέο σημείο συνάντησης της πόλης μας, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Ο Δρ. Παναγιώτης Κουλουβάρης, Πρόεδρος του οργανισμού «Αναγέννηση & Πρόοδος» ανέφερε: «Η δημιουργία των Κινητών Ιατρικών Μονάδων και η έναρξη ενός προγράμματος Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στα άγονα και απομακρυσμένα νησιά μας, ήταν ένα όραμα μιας ομάδας νέων γιατρών. Η αγάπη τους για τους κατοίκους αυτών των νησιών και συγχρόνως η έλλειψη ουσιαστικής ιατρικής περίθαλψης, ήταν τα πρωταρχικά στοιχεία για να ξεκινήσει μία μεγάλη έρευνα. Η έρευνα διήρκησε περίπου ένα χρόνο όπου καταγράφηκαν με λεπτομέρεια όλες οι πραγματικές ανάγκες. Είμαστε αληθινά ευγνώμονες που το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μας εμπιστεύτηκε, πίστεψε σε εμάς και έτσι ξεκίνησε αυτό το μεγάλο ταξίδι με υπερσύγχρονο εξοπλισμό και άριστο επιστημονικό προσωπικό.

Σήμερα είμαστε μία ομάδα 73 ατόμων όπου συνεχίζουμε με αμείωτο ενθουσιασμό την προσφορά αγάπης αλλά και υψηλής ιατρικής περίθαλψης, έτσι ώστε όλοι οι κάτοικοι αυτών των νησιών να απολαμβάνουν ιατρικές υπηρεσίες όπως κάθε πολίτης στις μεγάλες πόλεις. Υπάρχουν όμως και οι παράπλευρες ωφέλειες από το πρόγραμμα των Κινητών Ιατρικών Μονάδων. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα καταγράφτηκε η έλλειψη οργανωμένων αθλητικών δραστηριοτήτων για παιδιά. Σχεδιάστηκε έτσι το πρόγραμμα «Αθλητικά Μονοπάτια» για τα παιδιά το οποίο υλοποιήθηκε επίσης με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».

Σχετικά με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) (www.SNF.org) είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού και της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ίδρυμα ενισχύει οργανισμούς που προβλέπεται να προσφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία και έχουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση. Το ΙΣΝ στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στην σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

Από το 1996 μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) έχει διαθέσει συνολικά €1.45 δισεκατομμύρια ($1.76 δισεκατομμύρια), μέσω 3.132 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 111 κράτη ανά τον κόσμο.

Τον Ιούνιο του 2015, το Ίδρυμα ανακοίνωσε μία νέα πρωτοβουλία, ύψους €100.000.000 ($112 εκατομμύρια), επιπλέον των τακτικών του δωρεών, ως συμβολή στην προσπάθεια αντιμετώπισης της επιδεινούμενης κρίσης στην Ελλάδα, παρέχοντας άμεση υποστήριξη στα πιο ευάλωτα μέλη της ελληνικής κοινωνίας. Η νέα πρωτοβουλία ακολουθεί τις δύο προηγούμενες πρωτοβουλίες του 2012 και 2013, ύψους €100.000.000 ($130 εκατομμύρια) έκαστη. Η πρωτοβουλία του 2012, η οποία έχει πλέον ολοκληρωθεί, αποσκοπούσε, επίσης, στην άμεση ανακούφιση από τις δυσμενείς συνέπειες της κοινωνικοοικονομικής κρίσης, ενώ η πρωτοβουλία του 2013 έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού ανεργίας των νέων, σκοπεύοντας στη δημιουργία καλύτερων προοπτικών εργασίας και ευκαιριών για τη νέα γενιά.

Η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος (€566 εκατομμύρια/$796 εκατομμύρια) είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016. Σχεδιασμένο από τον Renzo Piano, περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Το ΚΠΙΣΝ αποτελεί επιβεβαίωση της δέσμευσης του Ιδρύματος στο μέλλον της χώρας, καθώς και μοχλό σημαντικής βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.

Σχετικά με τον ΜΚΟ «Αναγέννηση & Πρόοδος»

Ο οργανισμός «Αναγέννηση & Πρόοδος» ιδρύθηκε το 2008 με στόχο να συμβάλει σε διάφορες φιλανθρωπικές δραστηριότητες, κυρίως στους τομείς της Υγείας και του Αθλητισμού και δημιουργήθηκε από μία βασική ομάδα επαγγελματιών από τον ιατρικό και τον αθλητικό τομέα, με τη συμμετοχή πολλών εθελοντών.

Διαβάστε ακόμη:

«Φιλανθρωπία και Βιωσιμότητα»: Συνέδριο από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Ολοκληρώθηκε η «Πρωτοβουλία Ενάντια στην Κρίση» ύψους 100 εκατ. ευρώ

Δωρεά 500.000 $ στο Νεπάλ, από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος