ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρωταθλητές του καναπέ οι Έλληνες, αλλά η αγάπη αυτή κοστίζει στην υγεία...

Έναν από τους ...λιγότερο τιμητικούς τίτλους στην Ευρώπη διατηρεί η χώρα μας, καθώς σύμφωνα και με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, οι Έλληνες παραμένουν "Πρωταθλητές" του... καναπέ.

Πρωταθλητές του καναπέ οι Έλληνες, αλλά η αγάπη αυτή κοστίζει στην υγεία...

Αυτή τη συνήθεια, που ως γνωστόν ενοχοποιείται για μια σειρά δυσλειτουργιών στον ανθρώπινο οργανισμό, προσπαθεί να αλλάξει -ξεκινώντας από αυτή την εβδομάδα- η χώρα μας, που με κεντρικό σύνθημα "Be Active" και υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού, σηκώνοντας τη δική της σημαία ενάντια στην καθιστική ζωή.

Η χώρα μας, έχοντας το δυσάρεστο προνόμιο να συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας, τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και μεταξύ παιδιών και εφήβων, έχει πρόσθετους λόγους να "κηρύξει τον πόλεμο" στην καθιστική ζωή. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, παρουσιάζοντας τις ελληνικές δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος "Be Active", η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό αθλουμένων στο φυσικό περιβάλλον (33% έναντι 40% στην ΕΕ), καθώς και τους περισσότερους πολίτες που δεν ασκούνται ποτέ (49% έναντι 30%, που είναι ο Κοινοτικός μέσος όρος).

Συνολικά, πάντως, και για την Ευρώπη τα στοιχεία είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά. Κατά μέσο όρο, το 2008 ένα στα τέσσερα παιδιά στην Ε.Ε ήταν παχύσαρκα και υπέρβαρα, ενώ το 2010 ένα στα τρία.

Για την Ελλάδα, δε, τα αντίστοιχα νούμερα είναι ακόμα πιο ανησυχητικά, με το 40% των παιδιών ηλικίας 8-10 ετών να είναι υπέρβαρα ή/και παχύσαρκα. Επιπλέον, η καθιστική ζωή κοστίζει ακριβά στην Ευρώπη, αφού το 7% του προϋπολογισμού για την υγεία διατίθεται για την αντιμετώπιση των παθήσεων που προκαλούνται από τη σωματική αδράνεια.

Αντιδρώντας σε αυτή την εικόνα και σε μια προσπάθεια να ωθήσει τους πολίτες σε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής, που έχει στο επίκεντρο την σωματική δραστηριότητα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθιερώνει από φέτος και μέχρι το 2020 την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού, στην οποία λαμβάνουν μέρος 31 χώρες (28 μέλη της Ε.Ε. και 3 συνδεδεμένες).

Η αρχή γίνεται φέτος, με την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού να έχει ξεκινήσει ήδη από τις 7 Σεπτεμβρίου και να ολοκληρώνεται στις 13 του μήνα. Ο στόχος γνωστός και επιτακτικός: να σηκώσει τους πολίτες από τον καναπέ.

Το σύνθημα της εβδομάδας λοιπόν και για τη χώρα μας είναι #beactive, με την παρότρυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (http://ec.europa.eu/sport/week/). Άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού φαντάζει για όλους μας ως η ευκαιρία για μια νέα, πιο υγιεινή αρχή στις καθημερινές μας συνήθειες.

Διαβάστε ακόμη:

Ένα ψάρι βοηθά στην αναζήτηση θεραπείας για την παχυσαρκία

Παχυσαρκία: ο ρόλος-κλειδί του λεπτού εντέρου

Ο λιγότερος ύπνος συνεπάγεται περισσότερο φαγητό

Οι γιατροί προειδοποιούν: Το καθισιό φράζει τις αρτηρίες της καρδιάς