ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το φακελάκι ζει και βασιλεύει ακόμη και στα Κέντρα Υγείας

Ισχυρές αντιστάσεις στην ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να έχει το περίφημο φακελάκι το οποίο όπως δείχνουν σχετικές έρευνες, και παρά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης περί πάταξης της διαφθοράς, κρατεί καλά και κυριαρχεί στο σύστημα υγείας.

Το φακελάκι ζει και βασιλεύει ακόμη και στα Κέντρα Υγείας

Νέα πανελλαδική έρευνα του Οικονομικού πανεπιστημίου, με επιστημονικό υπεύθυνο τον ομότιμο Καθηγητή κ. Επαμεινώνδα Πανά, δείχνει ανάγλυφα, ότι παρά την κρίση, οι Έλληνες δεν έχουν απαρνηθεί το φακελάκι, αντίθετα το προσφέρουν με μεγάλη ευκολία στον γιατρό και πως η προσφορά αυτή, είναι ανεξάρτητη από το οικονομικό και το εκπαιδευτικό τους επίπεδο. Επίσης, οι Έλληνες σύμφωνα με την έρευνα, προσφέρουν φακελάκι ακόμη και σε γιατρούς στα Κέντρα Υγείας της χώρας.

Αντίθετα, η ηλικία και οι φίλοι, όπως αναφέρει το imerisia.gr, φαίνεται να επηρεάζουν τη... διάθεσή μας για «φακελάκι». Για παράδειγμα, η πιθανότητα κάποιος ασθενής ηλικίας μέχρι 29 ετών να έχει προσφέρει κάποιο χρηματικό δώρο σε γιατρό Κέντρου Υγείας στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου είναι 40,5%.

Η έρευνα παρουσιάζει τους δείκτες ικανοποίησης των πολιτών από τα Κέντρα Υγείας καθώς και των γιατρών. Ειδικά για τα Κέντρα Υγείας Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, η έρευνα, μεταξύ άλλων, δείχνει, ότι οι πολίτες τείνουν να είναι ικανοποιημένοι από τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας, με την πρώτη θέση να καταλαμβάνει ο Νομός Δωδεκανήσων και έπειτα ο Νομός Κυκλάδων (για το Ν. Αιγαίο).

Στο Νομό Δωδεκανήσων οι ασθενείς που έχουν επισκεφθεί τα Κέντρα Υγείας αισθάνονται τη μεγαλύτερη ικανοποίηση από το ιατρικό προσωπικό (83,2%) και έχουν τη μικρότερη σχετικά ικανοποίηση από τον ιατρικό εξοπλισμό (47,8%).

Ομοίως, στον Νομό Κυκλάδων οι ασθενείς που έχουν επισκεφθεί τα Κέντρα Υγείας αισθάνονται τη μεγαλύτερη ικανοποίηση από το ιατρικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας (87,7%) και τη μικρότερη σχετικά ικανοποίηση από τον ιατρικό εξοπλισμό (33,8%).

Αναλυτικά, στο 55,7% ανέρχεται ο συνολικός βαθμός ικανοποίησης των πολιτών από τις υπηρεσίες υγείας των Κέντρων Υγείας. Η υψηλότερη ικανοποίηση των ασθενών παρατηρείται από την προσβασιμότητα (65,5%) και ακολουθεί η ικανοποίηση από το ιατρικό προσωπικό (65,5%) των Κέντρων Υγείας του Νομού Δωδεκανήσων.

Σε επίπεδα κάτω του μετρίου κυμαίνεται η ικανοποίηση των πολιτών του Νομού Δωδεκανήσων όσον αφορά στον ιατρικό εξοπλισμό (42,5%).

Οι ασθενείς ηλικίας 60 ετών και άνω δηλώνουν πιο ικανοποιημένοι (67,4%) και ακολουθούν οι ασθενείς ηλικίας 30 μέχρι 44 ετών, σύμφωνα με την έρευνα. Όσον αφορά στο ιατρικό προσωπικό, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ασθενείς έχουν επίσης τη μεγαλύτερη ικανοποίηση (72,8%) και ακολουθούν οι ασθενείς ηλικίας από 30 μέχρι 44 ετών (65%).

Επίσης, οι ερωτηθέντες με ανώτατη εκπαίδευση έχουν τη μεγαλύτερη συνολική ικανοποίηση (63,6%), ενώ ακολουθούν οι ερωτηθέντες με ανώτερη εκπαίδευση (62,1%). Με βάση την ικανοποίηση από το ιατρικό προσωπικό, οι ερωτηθέντες με ανώτερη εκπαίδευση δηλώνουν περισσότερο ικανοποιημένοι (70%) και στη συνέχεια έρχονται οι ερωτηθέντες με δημοτική εκπαίδευση.

Αντίστοιχα, στο Νομό Κυκλάδων, η υψηλότερη ικανοποίηση των ασθενών παρατηρείται από την προσβασιμότητα (65,1%) και ακολουθεί η ικανοποίηση από το ιατρικό προσωπικό (62,5%) των Κέντρων Υγείας του Νομού Κυκλάδων.

Σε φτωχά επίπεδα κυμαίνεται η ικανοποίηση των πολιτών του Νομού Κυκλάδων από τον ιατρικό εξοπλισμό των Κέντρων Υγείας (39,6%), ενώ δηλώνουν μέτρια ικανοποιημένοι από τον χρόνο αναμονής (49%).

Στον Νομό Λέσβου όπου αντιμετωπίζει και το μείζον θέμα του προσφυγικού, οι ασθενείς που έχουν επισκεφθεί τα Κέντρα Υγείας αισθάνονται τη μεγαλύτερη ικανοποίηση από τον χρόνο αναμονής (85,2%%) και έχουν τη μικρότερη σχετικά ικανοποίηση από τον ιατρικό εξοπλισμό (60,4%).

Διαβάστε ακόμη:

Διαφθορά: Οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι, οι γιατροί & τα κουρασμένα παλληκάρια στα Πειθαρχικά Συμβούλια

Η διαφθορά καλά κρατεί - Γιατροί δηλώνουν επείγοντα περιστατικά και κάνουν μπότοξ & ανορθώσεις στήθους

Η ελπιδοφόρα επανεκκίνηση στο υπ. Υγείας και οι πρώτες δυσκολίες: Τα νοσοκομεία στεγνά από υλικά...