ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η πρόκληση της αξιολόγησης τεχνολογίας Υγείας στην Ελλάδα - Συνέδριο στο Intercontinental

Η πρόκληση της αξιολόγησης τεχνολογίας Υγείας στην Ελλάδα - Συνέδριο στο Intercontinental

Επίκαιρη και αναγκαία όσο ποτέ είναι η αξιολόγηση της τεχνολογίας Υγείας, η οποία είναι διεθνώς γνωστή ως Health Technology Assessment (HTA).

Χιλιάδες νέες θεραπείες, διαγνωστικές εξετάσεις και εφαρμογές τείνουν να αλλάξουν τα επόμενα χρόνια τη θεραπευτική προσέγγιση και την Ιατρική όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Την ώρα που συντελείται αυτή η κοσμογονία, η Ελλάδα υστερεί σε μηχανισμούς αξιολόγησης της τεχνολογίας, μένοντας πίσω σε μία ζωτική εξέλιξη για το σύστημα Υγείας.

Το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς σε ημερίδα με θέμα "HTA Conference: Προκλήσεις, Προσδοκώμενα Οφέλη και Προτάσεις Εφαρμογής", το οποίο πραγματοποιείται την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου στο Athenaeum Intercontinental.

Στόχος της ημερίδας είναι να θέσει στο επίκεντρο του διαλόγου το θέμα της εφαρμογής ενός συστήματος HTA. Οι διακεκριμένοι ομιλητές θα διερευνήσουν τις προκλήσεις που εγείρονται, καθώς και τα προσδοκώμενα οφέλη που δύναται να προκύψουν από την ορθή εφαρμογή του στη χώρα μας, τόσο για το ίδιο το σύστημα Υγείας, όσο και για τους άμεσους αποδέκτες των υπηρεσιών του, τους ασθενείς.

Τα τελευταία χρόνια, το Health Technology Assessment (HTA) προσελκύει την προσοχή και το ενδιαφέρον των policy makers, των αρμόδιων φορέων και γενικότερα όλων των εμπλεκόμενων stakeholders Υγείας.

Θεωρείται μία διαδικασία η οποία μπορεί να ανοίξει δρόμους στη χάραξη πολιτικών Υγείας, αξιοποιώντας πληροφορίες για ιατρικά, κοινωνικά, οικονομικά και ηθικά ζητήματα που σχετίζονται με τη χρήση της τεχνολογίας Υγείας.

Σε μια περίοδο που το θεσμικό πλαίσιο τιμολόγησης και αποζημίωσης φαρμάκων βρίσκεται σε κρίση, η ορθή εφαρμογή του HTA μπορεί να συντελέσει καθοριστικά στη διευκόλυνση των διαδικασιών αυτών, εξοικονομώντας παράλληλα πόρους για το σύστημα Υγείας.

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η μεταφορά γνώσης μεταξύ κρατών στο κομμάτι αυτό, καθώς τα best practices θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράδειγμα για την καλύτερη διαμόρφωση και υιοθέτηση ενός λειτουργικού μοντέλου HTA, συντελώντας στην αποφυγή εμποδίων και λαθών στη διαδικασία διαμόρφωσης ενός τέτοιου συστήματος.

Τα θέματα της ημερίδας είναι τα εξής: HTA: Προσδοκίες και Δυνατότητες. Προκλήσεις και Προτάσεις διαμόρφωσης. Προσδοκώμενα Οφέλη. Διεθνής Εμπειρία. Ελλάδα: Πρόταση Εφαρμογής. Η πλευρά των ασθενών.

BEST OF NETWORK

Άρση μέτρων: Η Ελλάδα… ανοίγει! Το χρονοδιάγραμμα για πολιτισμό, αθλητισμό, τουρισμό, αγορά

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Οι παπαγάλοι της Αθήνας - Πώς το κέντρο της πρωτεύουσας γέμισε εξωτικά πουλιά

Στρατός Ξηράς: Από μάσκες μέχρι… οπλικά συστήματα – Λύσεις για όλα στα στρατιωτικά εργοστάσια

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Με 1 ευρώ μπορείς να αγοράσεις ένα σισιλιάνικο σπίτι με θέα την Αίτνα

Netflix: Είναι η δημοφιλέστερη ψηφιακή πλατφόρμα ψυχαγωγίας; - Δείτε το infographic του Newsbomb.gr

Survivor Spoiler: Αναστάτωση – «Βόμβα» με οικειοθελή αποχώρηση;

Defender Europe 2021: Αμερικανική «φόλα» στον Ερντογάν - Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

Aυστραλία: Νύφη βοηθά μοσχαράκι να γεννηθεί στη διάρκεια του γάμου της

Αλέξανδρος Μπουρδούμης στο Newsbomb.gr: Ανεπανόρθωτο το πλήγμα στους ηθοποιούς από την πανδημία

Ξύλο σε εστιατόριο για τον λογαριασμό: Σερβιτόρος «ξάπλωσε» πελάτη (vid)

Τα 10+1 πιο «ακριβά» διαζύγια: Από τον Μπιλ Γκέιτς στον Μάικλ Τζόρνταν

Η Καίτη Γαρμπή «δίκασε» όσους προσπαθούν να δικαιολογήσουν τον σάτυρο της Νέας Σμύρνης: «Υπάρχουν άρρωστα μυαλά» (pic)