ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ιατροδικαστική Εταιρεία «καρφώνει» την διοίκηση του νοσ. Σάμου για το θέμα της νεκροψίας των προσφύγων

Οι θάνατοι από πνιγμό στη Συρία πιστοποιούνται μόνο μετά από ιατροδικαστική διερεύνηση, όπως οι κανόνες της παγκόσμιας ιατρικής επιστήμης ορίζουν, ενώ οι συγγενείς, δεν έχουν δικαίωμα να αρνηθούν την νεκροψία- νεκροτομή που υποχρεωτικά διενεργείται από Ιατροδικαστές.

Η Ιατροδικαστική Εταιρεία «καρφώνει» την διοίκηση του νοσ. Σάμου για το θέμα της νεκροψίας των προσφύγων

Αυτό αναφέρει σε απάντησή της η Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Συρίας στο Νοσοκομείο Σάμου, μετά το χθεσινό δελτίο τύπου που εξέδωσε η διοίκηση του νοσηλευτηρίου και η Υγειονομική Περιφέρεια.

Ειδικότερα, η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία, όπως αναφέρει, επικοινώνησε με την Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Δαμασκού (Συρία) θέτοντας τα ακόλουθα ερωτήματα στους εκεί συναδέλφους, τα οποία προέκυψαν μετά το δελτίο τύπου του Νοσοκομείου Σάμου:

1. Πως πιστοποιούνται στη Συρία οι θάνατοι σορών που ανευρίσκονται είτε εντός της θάλασσας είτε στην παραλία (φερόμενοι πνιγμοί).

2. Εάν οι συγγενείς ανθρώπων στη Συρία έχουν το δικαίωμα να αρνούνται την ιατροδικαστική διερεύνηση του θανάτου για θρησκευτικούς λόγους.

Και λάβαμε υπεύθυνα τις ακόλουθες απαντήσεις:

1. Οι συγκεκριμένοι θάνατοι στη Συρία πιστοποιούνται μόνο μετά από ιατροδικαστική διερεύνηση, όπως οι κανόνες της παγκόσμιας ιατρικής επιστήμης ορίζουν.

2. Οι συγγενείς δύναται απλώς να ενημερωθούν για τη διαδικασία ενώ σε καμία περίπτωση δεν έχουν δικαίωμα να αρνηθούν την νεκροψία- νεκροτομή που υποχρεωτικά διενεργείται από Ιατροδικαστές.

Κατόπιν αυτών, όπως αναφέρει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία, «το βασικό επιχείρημα ότι οι Σύριοι μετανάστες για θρησκευτικούς λόγους αρνούνται την συγκεκριμένη διαδικασία θα πρέπει να θορυβήσει τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Σάμου καθώς προφανώς είναι δικαιολογία για να αρνηθούν οι συγγενείς των μεταναστών την εν λόγω νόμιμη διαδικασία της ιατροδικαστικής διερεύνησης. Οι χθεσινοί φόβοι που εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΕΙΕ στα μέσα ενημέρωσης ότι είναι πιθανό σε κάποιους από αυτούς τους θανάτους να αποκρύπτονται εγκληματικές ενέργειες ενισχύονται από την συγκεκριμένη αντίδραση των μεταναστών. Καλούμε λοιπόν τη Διοίκηση του Νοσοκομείου μετά την συγκεκριμένη απάντηση από τη χώρα προέλευσης των μεταναστών να προχωρήσει σε αυτό που η ιατρική επιστήμη προστάζει δηλαδή στην ιατροδικαστική διερεύνηση των συγκεκριμένων σορών από ειδικούς ιατροδικαστές».

Διαβάστε ακόμη:

Ψευδείς πιστοποιήσεις θανάτου προσφύγων στη Σάμο: Τι λέει η Ιατροδικαστική Εταιρεία