ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γραφειοκρατικά εμπόδια & χαμηλές επενδύσεις το τοπίο των Κλινικών Ερευνών στην Ελλάδα σήμερα

Το ανησυχητικό γεγονός ότι η καινοτομία και οι επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη βρίσκονται πολύ χαμηλά σε ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα, αναδείχθηκε χθες, κατά την διάρκεια του συνεδρίου που οργάνωσε η Health Daily, με θέμα: «Βιοτεχνολογία: Πολιτικές και στρατηγικές για ένα Βιώσιμο Σύστημα Υγείας» στο αμφιθέατρο Maroussi Plaza.

Γραφειοκρατικά εμπόδια & χαμηλές επενδύσεις το τοπίο των Κλινικών Ερευνών στην Ελλάδα σήμερα

Η Ελλάδα έχει ακόμη χαμηλά ποσοστά στον τομέα των αιτήσεων πατεντών βιοτεχνολογίας, με χώρες όπως η Ιταλία, το Βέλγιο και η Πορτογαλία να σημειώνουν μεγάλη πρόοδο. Επίσης, και το πιο ανησυχητικό, είναι πως η χώρα μας έχει από τα μικρότερα ποσοστά ιδιωτικών επενδύσεων στην έρευνα, αλλά και της επανεπένδυσης στην καινοτομία και την ανάπτυξη, τόνισε ο κ. Νάσος Αλεβιζόπουλος, BioBusiness Executive, Consultant & Entrepreneur.

Να θυμίσουμε, ότι ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Πασχάλης Αποστολίδης, στην δική του τοποθέτηση, τόνισε, ότι στόχος του Συνδέσμου, είναι η επεξεργασία ενός οδικού χάρτη, για το διπλασιασμό των κλινικών μελετών μέχρι το 2017, ώστε από τα 80 εκατ. ευρώ που είναι ο τζίρος τους σήμερα, να φτάσει τα 250 εκατ.

Στις νέες τεχνολογίες που υπάρχουν στην ανάπτυξη φαρμάκων και διαγνωστικών αναφέρθηκε ο κ. Λεωνίδας Αλεξόπουλος, Επίκουρος Kαθηγητής Βιοϊατρικής Μηχανικής, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, κατά την επόμενη ενότητα του συνεδρίου με θέμα τις προοπτικές επενδύσεων στην κλινική έρευνα.

Η βελτίωση της έρευνας για τη θεραπεία του καρκίνου στην Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας του κ. Γιάννη Μπουκοβίνα, MD, PhD Παθολόγος - Ογκολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ογκολογικής Μονάδας Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης, με δεδομένο πως οι δαπάνες Υγείας στη χώρα μας, αλλά και οι δαπάνες για κλινικές έρευνες, ειδικά στον τομέα της βιοτεχνολογίας, βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.

Ο κ. Αθανάσιος Σκουτέλης, Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων και Διευθυντής της Ε' Παθολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Μέλος Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας, μίλησε για την αδιαφορία της Πολιτείας στο θέμα της προαγωγής των κλινικών ερευνών, αλλά και για τα οφέλη που θα είχε, τόσο από πλευράς εισροής κεφαλαίων, όσο και ανάπτυξης των νοσοκομειακών δομών, η επιτάχυνση των διαδικασιών για τις δοκιμές.

Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Κούβελας, Καθηγητής Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας, Τμήμα Iατρικής, Α.Π.Θ και Πρόεδρος Ειδικής Επιτροπής Κατάρτισης Καταλόγου Συνταγογραφούμενων Φαρμακευτικών Ιδιοσκευασμάτων, επίσης εστίασε την ομιλία του στα εμπόδια που συναντούν οι εταιρείες που θέλουν να διεξάγουν μελέτες στην Ελλάδα, την απουσία μεντόρων, εξειδικευμένων μόνιμων ερευνητών, υποστήριξης της δραστηριότητας και των κατάλληλων συνθηκών για την ολοκλήρωσή τους.

Τέλος, στο κρίσιμο ζήτημα της ηθικής στο πεδίο της βιοτεχνολογίας και τους κώδικες δεοντολογίας που θα πρέπει να ακολουθούν οι φαρμακευτικές εταιρείες αναφέρθηκε ο κ. Ιωάννης Φίλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πρόεδρος Επιτροπής Φαρμάκου Υπουργείου Υγείας.

Διαβάστε ακόμη:

Ανησυχητικό το γεγονός, ότι η Ελλάδα διαθέτει μικρά ποσοστά ιδιωτικών επενδύσεων στην έρευνα

Βιοτεχνολογία: Πολιτικές και στρατηγικές για ένα Βιώσιμο Σύστημα Υγείας

Οι Κλινικές Μελέτες ανάσα για την οικονομία, την υγεία και την αγορά εργασίας αλλά γιατί μπλοκάρονται;