ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ελλάδα στις 10 πιο έξυπνες χώρες του κόσμου - Ποια θέση καταλαμβάνει

Μπορεί η Ελλάδα να δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση, από επιστημονικής άποψης όμως είναι κορυφαία.

 

Η Ελλάδα στις 10 πιο έξυπνες χώρες του κόσμου - Ποια θέση καταλαμβάνει

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την ετήσια κατάταξη του ΟΟΣΑ για τις «εξυπνότερες» χώρες του κόσμου.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη θέση με ποσοστό 26%, παρά το γεγονός ότι το 2013 οι κρατικές δαπάνες για την έρευνα μειώθηκαν στο 0,08% του ΑΕΠ, το οποίο είναι και ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στις ανεπτυγμένες χώρες. «Καμπανάκι» ωστόσο χτυπά από την επισήμανση ότι το ποσοστό επιστημόνων στην Ελλάδα υποχώρησε από το 28% που είχε το 2002.

Σημειώνεται ότι η λίστα του ΟΟΣΑ κατατάσσει τις χώρες με βάση τον μεγαλύτερο αριθμό επιστημόνων (σε επιστήμες όπως τα μαθηματικά, τη φυσική, την τεχνολογία και τη μηχανική) κατά κεφαλήν.

bigstock Start Up Corporate Identity 84809393

Όσο για τους «ανταγωνιστές» μας στην εξυπνάδα; Την πρώτη θέση, με σημαντική πτώση στην κατάταξη, καταλαμβάνει η Νότια Κορέα με το 32% των φοιτητών της να εργάζονται στις επιστήμες (στοιχεία του 2012) από το 39% το 2002.

Ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Γερμανία με ποσοστό 31% και στην τρίτη θέση η Σουηδία με ποσοστό 28%. Σημειώνεται ότι η Σουηδία είναι η δεύτερη σε κατάταξη χώρα (μετά τη Νορβηγία) που έχει τόσο διαδεδομένη χρήση υπολογιστών στην εργασία. Υπολογίζεται ότι πάνω από τα 3/4 των Σουηδών εργαζομένων χρησιμοποιεί υπολογιστή στη δουλειά.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται άλλη μια σκανδιναβική χώρα, η Φινλανδία, με 28%, η οποία σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ ειδικεύεται στην έρευνα και παραγωγή φαρμάκων.

Πέμπτη με ποσοστό 27% είναι η Γαλλία, με το μεγαλύτερο ποσοστό των επιστημόνων της να εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως στη βιομηχανία παρά στο Δημόσιο ή τα πανεπιστήμια.

Μετά την Ελλάδα, στην έβδομη θέση βρίσκεται η Εσθονία, η οποία ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια στην ισότητα των δύο φύλων, τουλάχιστον στις επιστήμες, αφού το 2012, ένα ποσοστό 41% των Εσθονών επιστημόνων ήταν γυναίκες.

Στην όγδοη θέση βρίσκεται το Μεξικό, με ποσοστό 25% από το 24% το 2002, μια χώρα που κρατά σταθερά ανοδική πορεία, παρά την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τις φοροαπαλλαγές για τις επιχειρηματικές επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη.

Ακολουθεί η Αυστρία στην ένατη θέση με ποσοστό 25%, η οποία μάλιστα έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό διδακτορικών σπουδαστών, με περίπου 6,7 γυναίκες και 9,1 άνδρες ανά 1.000 κατοίκους.

Η Πορτογαλία είναι η χώρα που ολοκληρώνει τη δεκάδα, επίσης με ποσοστό 25%. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η χώρα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό διδακτορικών σπουδαστών (72%) που εργάζεται στην εκπαίδευση.

Διαβάστε επίσης:

Ποια θέση κατέχει η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη του σεξ