ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νοσοκομείο Κορυδαλλού: Ενίσχυση με γιατρούς και προσωπικό μετά την απεργία πείνας των κρατουμένων

Με κοινή ανακοίνωσή τους τα υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης γνωστοποιούν την ενίσχυση του νοσοκομείου κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού με γιατρούς και επιστημονικό προσωπικό, αλλά και τον εν γένει σχεδιασμό για την αναμόρφωσή του.

Νοσοκομείο Κορυδαλλού: Ενίσχυση με γιατρούς και προσωπικό μετά την απεργία πείνας των κρατουμένων

Νωρίτερα σήμερα οι νοσηλευόμενοι κρατούμενοι ανακοίνωσαν μέσω του Twitter ότι προχωρούν από σήμερα σε απεργία πείνας, μετά από 22 ημέρες αποχής από τη φαρμακευτική τους αγωγή.

Αργότερα ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τους αρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο και Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ζητώντας την επίσπευση των ενεργειών για τη βελτίωση των συνθηκών στο Νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των υπουργείων:

«Με την ανάληψη των καθηκόντων της (πρώτης) κυβέρνησης, επισκέφθηκαν το Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Υγείας, σηματοδοτώντας έτσι τη μεγάλη σημασία που έχει η υγειονομική περίθαλψη των κρατουμένων. Καταγράφηκαν οι ανάγκες, προκειμένου να προωθηθούν οι λύσεις. Η κατάσταση ήταν δύσκολη, με ανεπάρκειες στις υποδομές και το προσωπικό. Καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες να βελτιωθούν οι υποδομές συνθήκες διαβίωσης, οι οποίες δεν έχουν φτάσει ακόμα στο επιθυμητό επίπεδο.

Η κυβέρνηση νομοθέτησε άμεσα (ν. 4322/2015), δίνοντας τη δυνατότητα αποφυλάκισης των κρατουμένων με σοβαρές αναπηρίες, μετά όμως από πιστοποίηση επίσημου φορέα (ΚΕΠΑ) και κρίση δικαστικού οργάνου. Ήδη 50 κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν, λόγω της αναπηρίας τους (44 με 67% και 6 με 80%). Σήμερα στο Νοσοκομείο κρατουμένων παραμένουν 134 άτομα (παλιότερα ακόμα και 168) ενώ σε ξεχωριστό παράρτημα παραμένουν 47 οροθετικοί κρατούμενοι, όπου πριν λίγες μέρες άρχισε να λειτουργεί Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.

Τα δύο Υπουργεία δρομολογούν, από κοινού, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την υγειονομική περίθαλψη του συνόλου των κρατουμένων, σ’ όλες δηλ. τις φυλακές.

Θα ενισχυθούν τα Περιφερειακά Ιατρεία, τα Ειδικά Κέντρα Υγείας και η σύνδεση με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Παράλληλα, αναπτύχθηκε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης (Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων / CPT) για την μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη των κρατουμένων.

Σχετικά με τα δύο «νοσοκομεία» του Κορυδαλλού, διαπιστώθηκε ότι χρειάζεται συνολική αναμόρφωση, υποδομών, προσανατολισμού και λειτουργίας. Συστήθηκε σχετική επιτροπή που ήδη παρέδωσε πόρισμα για το Ψυχιατρείο Κρατουμένων, η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε από τα δύο Υπουργεία.
Οι διοικητικές λειτουργίες του Ψυχιατρείου θα παραμείνουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ το θεραπευτικό έργο θα μεταφερθεί στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας, και συγκεκριμένα της ψυχιατροδικαστικής κλινικής του Νοσοκομείου Αττικόν.

Παράλληλα, το Νοσοκομείο Κρατουμένων ήδη ενισχύεται με γιατρούς και άλλο επιστημονικό προσωπικό. Άμεσα, όμως εξετάζεται ο μετασχηματισμός του, ώστε να καλύπτει τους κρατουμένους με ανάγκες άμεσης περίθαλψης ή αυξημένης φροντίδας. Μέχρι τότε, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κρατουμένων, με παροχή φαρμάκων και νοσηλεία σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, είναι εξασφαλισμένη.»

Διαβάστε επίσης:

Νοσοκομείο Φυλακών Κορυδαλλού: Παρέμβαση Τσίπρα για τις τριτοκοσμικές συνθήκες