ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πάνω από 3,76 εκατ. Έλληνες σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού

Περισσότεροι από 3,76 εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ 2,5 εκατομμύρια διαθέτουν περιορισμένη κάλυψη ή είναι ανασφάλιστοι, στην χώρα μας. 

Πάνω από 3,76 εκατ. Έλληνες σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα έχει την υψηλότερη ανεργία στην Ευρωζώνη, παρουσιάζοντας μάλιστα κατακόρυφη αύξηση στη μακροχρόνια ανεργία.

«Έπειτα από πέντε χρόνια πολιτικών προσαρμογής, οι κοινωνικοί δείκτες που αποτυπώνουν τα οικονομικά, κοινωνικά και μορφωτικά δικαιώματα στην Ελλάδα δεν έχουν σημειώσει βελτίωση. Αντίθετα σε ορισμένους τομείς έχουν επιδεινωθεί», τόνισε χθες χαρακτηριστικά ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ, Χουάν Πάμπλο Μποχοσλάβσκι, ο οποίος παρουσίασε τα παραπάνω στοιχεία. Κατά τη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης στην Ελλάδα, ο κ. Μποχοσλάβσκι υπογράμμισε πως η οικονομική κρίση στη χώρα έχει επιφέρει ανθρωπιστική κρίση και κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όπως είπε, 2,5 εκατ. πολίτες διαθέτουν περιορισμένη κάλυψη ή είναι ανασφάλιστοι, οι δε δημόσιες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης αντιμετωπίζουν υπέρμετρα μεγάλο φόρτο εργασίας. Και ανέφερε ότι το 36% του πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. «Είναι γεγονός ότι μια ιδιαιτέρως αναπτυγμένη χώρα εντός της Ευρώπης, εν μέρει δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει την απόλαυση από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού των βασικών ελάχιστων επιπέδων οικονομικών, κοινωνικών και μορφωτικών δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται στο δεσμευτικό διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε.

Προσφυγικό

Αναφορικά με το Προσφυγικό, ο κ. Μποχοσλάβσκι ζήτησε τη χαλάρωση από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης των δημοσιονομικών περιορισμών «που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να ενισχύσει την ανταπόκρισή της στην κρίση κατά τρόπο που να αντανακλά τις βέλτιστες πρακτικές και πρότυπα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαίου για τους πρόσφυγες». Σύμφωνα με τον ίδιο, «το προσφυγικό είναι πρόβλημα εθνικό, αλλά και ευρωπαϊκό και διεθνές. Μιλάμε για την αρχή της συνυπευθυνότητας».

O κ. Μποχοσλάβσκι πρότεινε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προκειμένου να αποτελέσει έναυσμα για ανάπτυξη χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς. Επίσης, ζήτησε να συνεχιστεί το έργο της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος και παροτρύνει την κυβέρνηση και τους δανειστές να προβούν σε ολοκληρωμένη αξιολόγηση των επιπτώσεων των πολιτικών αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης επί των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Παράλληλα, απηύθυνε πρόταση - σύσταση προς την κυβέρνηση να προσυπογράψει τις «Βασικές αρχές των διαδικασιών αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους» του ΟΗΕ και τις «Αρχές για υπεύθυνες συναλλαγές, τόσο για τους Δανειστές και τους Δανειολήπτες» της UNCTAD. Πρόκειται για δύο νομικά κείμενα που θεσπίζουν αρχές οι οποίες είναι κρίσιμες για την οικοδόμηση της συναίνεσης σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιλαμβάνουν διαπραγματεύσεις μεταξύ δανειστών και δανειοληπτών σε περιπτώσεις που το δημόσιο χρέος καταστεί μη βιώσιμο.

Ο κ. Μποχοσλάβσκι θα μεταβεί το 2016 στις Βρυξέλλες για να συνομιλήσει με εκπροσώπους των δανειστών και να διερευνήσει εάν γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα στο τρίτο μνημόνιο. Τα πορίσματά του θα αναλύσει σε μελλοντική έκθεση προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Διαβάστε επίσης:

Ένα στα τέσσερα παιδιά ζει στα όρια της φτώχειας στην Ευρώπη