ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα στεντ βασισμένα στη νανοτεχνολογία από το ΑΠΘ

Τα πρωτοποριακά στεντ ανοίγουν νέους δρόμους στην αντιμετώπιση των αγγειακών παθήσεων και εκτιμάται ότι Θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται σε ένα χρόνο.

Νέα στεντ βασισμένα στη νανοτεχνολογία από το ΑΠΘ

Ειδικοί νάρθηκες, τα γνωστά στεντ, κατασκευασμένοι με υλικά βασισμένα στην νανοτεχνολογία ανοίγουν νέους δρόμους στις αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις. Η κατασκευή αυτών των νέων στεντ βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και αναμένεται σε περίπου έναν χρόνο να ξεκινήσει η τοποθέτησή τους σε ασθενείς στο Αγγειοχειρουργικό Τμήμα του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Αυτά τα στεντ εξελίσσονται σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ και το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του καθηγητή Στέργιου Λογοθετίδη και την υπεύθυνη της Νανοϊατρικής, καρδιολόγο Βαρβάρα Καραγκιοζάκη.

Τα νέα αυτά στεντ έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, μειώνουν σημαντικά την αντίδραση των αγγείων του ανθρώπου και οι πιθανότητες να αποφραχθούν λόγω θρόμβωσης περιορίζονται σημαντικά. Ταυτόχρονα, οι ασθενείς παρουσιάζουν πολύ λιγότερες μετεγχειρητικές ανεπιθύμητες ενέργειες, γεγονός που βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή τη διημερίδα «Αγγειακές Ημέρες ΑΧΕΠΑ 2015».

bigstock Coronary Stent 4131641 1

Τα «όπλα» κατά των αγγειακών παθήσεων

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την κορυφαία αιτία θανάτου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στον Δυτικό κόσμο, υπολογίζεται ότι έχουν τον ίδιο επιπολασμό με τον καρκίνο και τις καρδιοπάθειες και ευθύνονται για το 40% των θανάτων, αρκετοί από τους οποίους είναι δυνατόν να αποφευχθούν. Ευθύνονται επίσης για πολλές αναπηρίες, κακή ποιότητα ζωής και απώλεια ωρών εργασίας από τα άτομα παραγωγικής ηλικίας.

«Σημαντικό όπλο στη φαρέτρα των ιατρών είναι τα αντιπηκτικά και αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα, οι αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις είτε με την κλασική είτε με τη σύγχρονη ενδαγγειακή τεχνική και οι νεότερες εξελίξεις όπως η νανοϊατρική και η υπερηχοτομογραφία», τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στο ΑΠΘ και υπεύθυνος του Αγγειοχειρουργικού Τμήματος του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Κυριάκος Κτενίδης.

«Σήμερα, η σύγχρονη ιατρική μπορεί πλέον να αναγνωρίσει, να προλάβει και να περιορίσει -με την ενεργητική συμμετοχή του πάσχοντος- τις πιο πολλές από τις σημαντικότερες παθήσεις των αγγείων, στις οποίες περιλαμβάνονται η χρόνια φλεβική νόσος, η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος, το λεμφοίδημα, η περιφερική αποφρακτική αρτηριοπάθεια με τις διάφορες μορφές της (καρωτιδική νόσος, μεσεντέριος ισχαιμία, ισχαιμία των κάτω άκρων, νεφραγγειακή νόσος, στεφανιαία νόσος), η αρτηριακή ανευρυσματική νόσος, με κύριο εκπρόσωπο το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής», ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπεύθυνος της Αγγειοχειρουργικής Μονάδας του Νοσοκομείου Αρεταίειο και πρόεδρος της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας, Θωμάς Κώτσης.

Τι είναι το ανεύρυσμα

Ως ανεύρυσμα ορίζεται η διάταση, η αύξηση της διαμέτρου ενός αγγείου σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με το αναμενόμενο φυσιολογικό μέγεθος. Η φυσική εξέλιξη ενός ανευρύσματος είναι η σταδιακή αύξηση του μεγέθους του, με τελικό αποτέλεσμα τη ρήξη, λόγω της ταυτόχρονης λέπτυνσης και εξασθένησης του τοιχώματος του αγγείου. Το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής, που είναι και το συχνότερο, αποτελεί πολύ σοβαρή απειλή της υγείας, διότι μέχρι τη σημαντικότερη επιπλοκή του, τη ρήξη, συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα.

Όπως επεσήμανε ο κ. Κώτσης, η ρήξη του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής και η ακόλουθη αιμορραγία συνοδεύεται από μεγάλη θνητότητα και γι' αυτό πρέπει η νόσος να ανιχνεύεται σε πρώιμα στάδια και να αντιμετωπίζεται χειρουργικά ή ενδοαυλικά πριν προσεγγίσει απειλητικά μεγέθη. Η εκτίμηση της συννοσηρότητας του πάσχοντος από ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής και άλλες σημαντικές παράμετροι της ανατομίας και της φυσιολογίας του, οδηγούν το θεράποντα αγγειοχειρουργό στην υπόδειξη και στη χρήση της κατάλληλης χειρουργικής μεθόδου εξατομικευμένα για τον κάθε ασθενή.

«Οι ασθενείς με ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής παρουσιάζουν σημαντική συννοσηρότητα και παρατεταμένη έκθεση σε μείζονες παράγοντες κινδύνου, όπως λ.χ. είναι το κάπνισμα. Έτσι, ενώ ο ασθενής ζει με το φόβο της ρήξης του ανευρύσματος, πολλοί εκ των πασχόντων από ανευρύσματα χάνονται από καρδιοαγγγειακά και ιδιαίτερα εγκεφαλικά επεισόδια και όχι από τη ρήξη του ανευρύσματος», επισήμανε ο κ. Κώτσης.

Ανευρύσματα μπορεί να εντοπιστούν επίσης στην υπόλοιπη αορτή (θωρακική αορτή) στις λαγόνιες αρτηρίες, στις αρτηρίες των άκρων, στις σπλαγχνικές αρτηρίες, στις αρτηρίες του εγκεφάλου αλλά και σε φλέβες. Τα ανευρύσματα των αρτηριών του εγκεφάλου, με γνωστότερα εξ αυτών τα φραουλοειδή, κληρονομούνται πιο πολύ από τα άλλα ανευρύσματα. Το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες άνω των 55 ετών, ενώ ο σημαντικότερος συσχετιζόμενος παράγων είναι το κάπνισμα.

Τα ανευρύσματα της θωρακικής αορτής, θεωρούνται εκφυλιστικά και οφείλονται σε υπέρταση, αθηροσκλήρυνση, υψηλά λιπίδια, και ηλικία και σε κάποια σπάνια σύνδρομα, ενώ σημαντικό ρόλο έχει και η κληρονομικότητα. Και στις τρεις περιπτώσεις, εάν στην οικογένεια υπάρχει ιστορικό ανευρύσματος, τότε θα πρέπει να γίνεται προληπτικός έλεγχος των υπολοίπων μελών. Πολλά είδη ανευρύσματος μπορεί να προκληθούν εξαιτίας κάποιου ατυχήματος.