ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΥ: Η χώρα με τους περισσότερους διαβητικούς στο μέλλον η Ελλάδα

Υψηλά είναι τα ποσοστά παχυσαρκίας στους ενήλικες στην Ελλάδα, ακόμη υψηλότερα είναι όμως στα παιδιά, με αποτέλεσμα ο διαβήτης να είναι το σοβαρό πρόβλημα του μέλλοντος στη χώρα μας.

ΠΟΥ: Η χώρα με τους περισσότερους διαβητικούς στο μέλλον η Ελλάδα

Όσο αυξάνεται ο Δείκτης Μάζας Σώματος, τόσο αυξάνεται η συχνότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες που έγιναν για το μεταβολικό σύνδρομο και τα καρδιαγγειακά στην Ευρώπη.

Η μελέτη έδειξε ότι στην παχυσαρκία επικρατούν οι γυναίκες έναντι των ανδρών ενώ, την πρωτιά των πιο παχύσαρκων ανθρώπων έχει η Γιουγκοσλαβία, με 2η την Ελλάδα και ακολουθούν η Ρουμανία και η Τσεχία. Παρατηρήθηκε μάλιστα ότι σε υψηλά επίπεδα είναι και η Αγγλία, και η Φινλανδία και η Γερμανία, ενώ την τελευταία θέση κατέχει η Ελβετία.

Σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθηγητή Παθολογίας με εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη στο Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», κ. Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, μελέτη που έγινε το 2015 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την προοπτική της νόσου σε όλη την Ευρώπη προέβλεψε ότι ανά 100.000 κατοίκους μέχρι το 2030, η Ελλάδα θα έχει τα υψηλότερα ποσοστά διαβήτη και θα ακολουθήσουν η Αγγλία και η Ισλανδία. Το ίδιο θα γίνει και για τη στεφανιαία νόσο και διάφορες μορφές καρκίνων.

Ο διαβήτης είναι η μάστιγα του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς 1 στους 10 παγκοσμίως έχει διαβήτη. 366 εκατομμύρια ανθρώπων νοσούν και υπολογίζονται να φτάσουν τα 642 εκατομμύρια μέχρι το 2040, ενώ αυτή τη στιγμή 1 θάνατος κάθε 6 δευτερόλεπτα οφείλεται στο διαβήτη και 1 στις 7 γεννήσεις είναι μωρό με διαβήτη.

Μελέτη που έγινε στο νοσοκομείο Αττικόν, σε άνδρες και γυναίκες από 41-80 ετών, διαμένοντες στα Δυτικά Προάστια της Αττικής, διαπίστωσε ότι το 25,2% των ανδρών και το 14,6% των γυναικών έχουν μεταβολικό σύνδρομο και κατά συνέπεια κινδυνεύουν από διαβήτη τύπου 2. Αντίστοιχη μελέτη που έγινε στο νοσοκομείο Λαϊκό σε αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές και κυρίως σε χαμηλά κοινο-οικονομικά στρώματα, διαπίστωσε ότι όσο μεγαλώνουν οι άνθρωποι αυξάνεται το βάρος τους τόσο αυξάνεται και η συχνότητα εμφάνισης διαβήτη

Σύμφωνα με μελέτη της ΕΣΔΥ, σε δείγμα 30.843 ατόμων, στην Ελλάδα μόλις το 62% των διαγνωσμένων ασθενών λαμβάνει κάποιου είδους θεραπεία και από αυτούς μόλις το 43% επιτυγχάνει τους θεραπευτικούς στόχους.

Το κόστος του διαβήτη τέλος στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι αντιστοιχεί στο 3%-6% των συνολικών υγειονομικών δαπανών κάθε χώρας (με αναγωγή, περί το 1 δισ. ετησίως στην Ελλάδα).

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης: Δείτε τα πρόωρα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν

Διαβήτης: 10 ερωτήσεις & απαντήσεις για την ύπουλη νόσο με το τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος