ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρευνα ΕΛΣΤΑΤ: Στην εντατική η Δημόσια Υγεία στην Ελλάδα

Οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, φαρμάκων και αναλώσιμου υλικού στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς και η ανυπαρξία δικτύου πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αποτελούν το μεγάλο ανάχωμα στην παροχή ιατρονοσηλευτικής φροντίδας στους πολίτες σε όλη την Ελλάδα.

Έρευνα ΕΛΣΤΑΤ: Στην εντατική η Δημόσια Υγεία στην Ελλάδα

Και αυτό τη στιγμή που λόγω της ανεργίας και της οικονομικής δυσπραγίας ο επιπολασμός σοβαρών νόσων, όπως οι αγχώδεις και οι ψυχικές διαταραχές και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, έχει αυξηθεί.

Σημαντικό ποσοστό των πολιτών καθυστερεί ή αναβάλλει τη διενέργεια οδοντιατρικών εξετάσεων. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, με την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών από τις δημόσιες υγειονομικές μονάδες, το πρόβλημα έχει ενταθεί. Είναι πια εμφανές ότι τα νοσοκομεία αδυνατούν με το υπάρχον προσωπικό να καλύψουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες.

Τα δεδομένα που προκύπτουν από την Έρευνα Υγείας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που αφορούν το 2014 και δημοσιεύει το Βήμα, είναι απογοητευτικά. Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 8.223 νοικοκυριών από όλη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα δείχνουν ότι κατά το τελευταίο έτος πριν από τη διενέργεια της έρευνας χρειάστηκε αναγκαία ιατρονοσηλευτική φροντίδα και καθυστέρησε να τη λάβει ή δεν την έλαβε καθόλου:
-Το 13,1% του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω λόγω μεγάλης λίστας αναμονής.
-Το 6,1% λόγω μεγάλης απόστασης ή προβλημάτων στη μεταφορά.
-Το 9,4% λόγω έλλειψης ειδικοτήτων γιατρών και επαγγελματιών υγείας.

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα χρειάστηκαν και δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να λάβουν:
-Ιατρική φροντίδα ή θεραπεία το 13,9% του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω.
-Οδοντιατρική φροντίδα ή θεραπεία το 15,4%.
-Υπηρεσίες φροντίδας ψυχικής υγείας από ψυχολόγο ή ψυχίατρο το 4,3%.

Αύξηση εμφραγμάτων
Στην έρευνα καταγράφεται ο επιπολασμός αρκετών χρόνιων νοσημάτων - παθήσεων. Συγκεκριμένα:
-Το 2% του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω δήλωσε ότι υπέστη έμφραγμα του μυοκαρδίου. Το ποσοστό είναι αυξημένο κατά 42,9% σε σχέση με το 2009 (1,4%). Οι επτά στους δέκα πάσχοντες είναι άνδρες (67,8%) και οι τρεις στους δέκα γυναίκες (32,2%).
-Ένας στους πέντε (20,4%) δήλωσε ότι πάσχει από υπέρταση - στα ίδια επίπεδα με το 2009 (20,2%).
-Το 2% του πληθυσμού δήλωσε ότι υπέστη αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή υφίσταται τις χρόνιες συνέπειες παλαιού εγκεφαλικού. Το ποσοστό παρουσιάζει αύξηση κατά 17,6% σε σχέση με το 2009 (1,7%). Οι τέσσερις στους δέκα πάσχοντες είναι άνδρες (44,2%) και οι έξι στους δέκα γυναίκες (55,8%).
-Από σακχαρώδη διαβήτη δήλωσε ότι πάσχει το 9,2% του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω, αύξηση κατά 16,5% σε σχέση με το 2009 (7,9%). Οι τέσσερις στους δέκα πάσχοντες είναι άνδρες (45,1%) και οι έξι στους δέκα γυναίκες (54,9%).
-Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα ανέφερε το 15,3% του πληθυσμού έναντι 15% το 2009. Στους δέκα πάσχοντες οι τέσσερις (39,6%) είναι άνδρες και οι έξι (60,4%) γυναίκες.

Ψυχικές παθήσεις
Στην έρευνα περιλαμβάνονταν ερωτήματα που αποσκοπούσαν στην καταγραφή του επιπολασμού και της σοβαρότητας των ψυχικών νόσων, ειδικότερα της κατάθλιψης.
Όπως καταγράφηκε:
-Κατάθλιψη δήλωσε το 4,7%, αυξημένο κατά 80,8% σε σχέση με το 2009 (2,6%). Οι τρεις στους δέκα είναι άνδρες (32,8%) και οι επτά γυναίκες (67,2%).
-Το 7,6% του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω πάσχει από αγχώδεις διαταραχές, το 1,7% από άλλες ψυχικές διαταραχές και το 1% από ανοϊκή διαταραχή ή νόσο Αλτσχάιμερ.

Για πρώτη φορά συμπεριλήφθηκε ερώτημα αναφορικά με τον αυτοκτονικό ιδεασμό και τη συχνότητα εμφάνισής του. Σύμφωνα με τις απαντήσεις, το 3,4% άνω των 15 ετών έκανε «σκέψεις ότι θα ήταν καλύτερα να μη ζει ή να βλάψει τον εαυτό του».

Φάρμακα χωρίς συνταγή
Οι τρεις στους δέκα (27,2%) ηλικίας 15 ετών και άνω κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων πριν από τη διενέργεια της έρευνας κατανάλωσαν φάρμακα, βότανα ή βιταμίνες χωρίς συνταγή γιατρού. Από αυτούς, περίπου οι επτά στους δέκα (64,9%) κατανάλωσαν φάρμακα. Από όσους κατανάλωσαν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, οι δύο στους δέκα έλαβαν αντιβιοτικά.

Σε σχέση με το 2009, καταγράφεται αύξηση του πληθυσμού κατά 10,6% που χρησιμοποιεί φάρμακα χωρίς συνταγή. Όπως εκτιμάται, συμβαίνει εξαιτίας της αυξημένης συμμετοχής των πολιτών στην αγορά φαρμάκων και της αμοιβής του γιατρού για τη συνταγογράφηση.

Σημαντικό ρόλο παίζει και το ένα ευρώ ανά ιατρική συνταγή που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι.

Από την έρευνα προκύπτει ότι οι πολίτες καθυστερούν ή δεν κάνουν προληπτικές εξετάσεις που έχουν κόστος για τους ίδιους. Έτσι, το 47,2% των συμμετεχόντων στην έρευνα επισκέφθηκε οδοντίατρο ή ορθοδοντικό, ποσοστό μειωμένο κατά 10,6% σε σχέση με το 2009 (52,2%).

Αντιθέτως, το ποσοστό των γυναικών που κάνουν προληπτικές γυναικολογικές εξετάσεις αυξήθηκε.

Συγκεκριμένα, τον τελευταίο χρόνο πριν από την έρευνα το 27,7% των γυναικών έκανε μαστογραφία και το 39,4% τεστ Παπανικολάου. Τον αμέσως προηγούμενο χρόνο ήταν 14,2% και 16,5% αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης:

Άδεια τα ράφια του Ευαγγελισμού από φάρμακα πρώτης γραμμής - SOS από τους εργαζόμενους

Φακελάκι δίνει ο ένας στους τρεις Έλληνες για περίθαλψη σε δημόσιο νοσοκομείο