ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα οφέλη του... τραγουδιού για τους ασθενείς με άνοια

Το τραγούδι μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διάθεση ανθρώπων με άνοια αρχικού σταδίου, αναφέρουν Φινλανδοί ερευνητές.

Τα οφέλη του... τραγουδιού για τους ασθενείς με άνοια

Σε έρευνα που έκαναν, συμμετείχαν 89 άνθρωποι με ελαφρά έως μέτρια άνοια, οι οποίοι επί 10 εβδομάδες τραγουδούσαν μετά από προτροπή, άκουγαν οικεία τραγούδια ή έλαβαν τη συνήθη φροντίδα.

Οι άνθρωποι που τραγουδούσαν είχαν βελτίωση στη μνήμη, στη σκέψη και στις ικανότητες προσανατολισμού. Αυτό ίσχυε κυρίως για όσους ήταν κάτω από 80 ετών και είχαν ελαφριά άνοια.

Η ακρόαση μουσικής παρείχε αυτά τα οφέλη μόνο σε όσους είχαν πιο προχωρημένη άνοια, δήλωσαν οι ερευνητές.

Το τραγούδι και η ακρόαση μουσικής βοήθησαν στη μείωση της κατάθλιψης σε ασθενείς, ιδιαίτερα σε όσους είχαν ελαφρά νόσο του Alzheimer.

Όπως αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Alzheimer's Disease, το αν ένας άνθρωπος τραγουδούσε ή έπαιζε ένα μουσικό όργανο παλαιότερα δεν επηρέαζε τα οφέλη της μουσικοθεραπείας.

Ο ερευνητής Teppo Sarkamo, του University of Helsinki, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η νοητική, συναισθηματική και κοινωνική ευεξία στο συγκεκριμένο πληθυσμό.

Ο Sarkamo δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι μουσικές ψυχαγωγικές δραστηριότητες θα μπορούσαν εύκολα να εφαρμοστούν και να χρησιμοποιηθούν ευρέως στην περίθαλψη της άνοιας.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα μειώσετε στο μισό τον κίνδυνο άνοιας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ