ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί οι εργένηδες έχουν χαμηλότερο βάρος από τους παντρεμένους

Η μοναξιά είναι σκληρή, ειδικά για όσους δεν την επιθυμούν, οι ερευνητές πάντως δίνουν στους εργένηδες ένα λόγο να είναι χαρούμενοι.

 

Γιατί οι εργένηδες έχουν χαμηλότερο βάρος από τους παντρεμένους

Σύμφωνα με μελέτη του Δυτικού Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, τα άτομα που ζουν μόνα τους έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και ζυγίζουν λιγότερο από αυτούς που έχουν σύντροφο.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Journal of Family Issues, οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία 20 ετών από την National Longitudinal Study of Youth του 1979. Συγκεκριμένα, εξέτασαν τη σχέση μεταξύ σωματικού βάρους και οικογενειακής κατάστασης 3.347 ατόμων.

Επίσης, έλαβαν υπόψη τις αλλαγές στην οικογενειακή κατάσταση, περιλαμβανομένου του διαζυγίου, των χωρισμών από σχέση και συγκατοίκηση με σύντροφο.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι, τα άτομα που ζούσαν μόνα, είτε είχαν χωρίσει, είτε γιατί δεν είχαν παντρευτεί ποτέ, είχαν χαμηλότερο σωματικό βάρος. Και μάλιστα αυτό ίσχυε και για τα δύο φύλα.

«Κατά μέσο όρο, όσοι ζούσαν μόνοι ζύγιζαν περίπου 1,8 κιλά λιγότερο από άτομα με όμοια χαρακτηριστικά που ζούσαν σε σχέση» σημειώνει ο Δρ Τζάι Τιτσμαν, καθηγητής Κοινωνιολογίας και επικεφαλής της μελέτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, δεν συνεκτιμήθηκαν παράγοντες όπως η γυμναστική ή η υγιεινή διατροφή, λόγω ανεπάρκειας σχετικών δεδομένων. Επίσης, δεν κατέστη δυνατόν να αιτιολογηθεί γιατί τα μοναχικά άτομα ήταν ελαφρύτερα.

Σύμφωνα με τον Δρα Τιτσμαν, δύο παράγοντες μπορούν να συντελούν στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. «Τα άτομα που δεν βρίσκονται σε σχέση προσπαθούν να βρουν σύντροφο, και έτσι είναι προσεκτικά με την εξωτερική τους εμφάνιση. Άρα προσέχουν το βάρος τους. Ή όντας μόνοι δεν τρώνε τόσο καλά ή τόσο τακτικά όσο τα άτομα που έχουν σύντροφο. Όταν κάποιος βρίσκεται σε σχέση έχει μια ρουτίνα που περιλαμβάνει και το φαγητό, τόσο ως προς το μαγείρεμα, όσο και ως προς το να φάνε μαζί κάποιο από τα γεύματα της ημέρας. Και αυτό έχει άμεση επιρροή στο σωματικό τους βάρος» εξηγεί.

Πάντως, οι ερευνητές εντόπισαν και άτομα που είχαν αρχικά συγκατοικήσει με τον σύντροφό τους και στη συνέχεια είχαν χωρίσει. Τα άτομα αυτά έτειναν να χάνουν το βάρος που είχαν προσθέσει στη σιλουέτα τους κατά την συγκατοίκηση, όταν πια είχαν χωρίσει.

Διαβάστε επίσης:

Εξίσου υγιείς με τους παντρεμένους οι ανύπαντροι!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ