ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η πολύωρη χρήση κινητού προκαλεί βουητό στα αυτιά

Φως στη σχέση του κινητού με το βουητό των αυτιών μας ρίχνει αυστριακή μελέτη, στην οποία οι επιστήμονες μελέτησαν 100 ασθενείς με βουητό στα αυτιά και συνέκριναν τα αποτελέσματα με στοιχεία που είχαν από άλλα 100 άτομα που δεν είχαν βουητό στα αυτιά.

 

Η πολύωρη χρήση κινητού προκαλεί βουητό στα αυτιά

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι υπάρχει συσχετισμός μεταξύ του βουητού στα αυτιά κα της χρήσης κινητού τηλεφώνου πάνω από 10 λεπτά ημερησίως.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν πάνω από 160 ώρες συνομιλίας στο κινητό είχαν 60% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν βουητό στα αυτιά. Όμως παρατήρησαν και κάτι παράδοξο. Τα άτομα που έκαναν 4.000 κλήσεις ή περισσότερες, διέτρεχαν χαμηλότερο κίνδυνο να πάθουν βουητό από τα άτομα που έκαναν λιγότερες κλήσεις.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι παράγοντες που πιθανόν να παίζουν κάποιο ρόλο στη σχέση κινητού τηλεφώνου και βουητού είναι, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία χαμηλής έντασης του τηλεφώνου, η πίεση που ασκείται στο αυτί όταν κρατάμε το τηλέφωνο και η ένταση της φωνής του συνομιλητή μας.

Όπως επισημαίνουν, υπολογίζεται ότι ένα 10% του πληθυσμού βιώνει αυτό το βουητό στα αυτιά του, χωρίς να γνωρίζουμε αν υπάρχει αυξητική τάση σε αυτό το ποσοστό.

Τα αποτελέσματα της μελέτης όπως λένε οι ερευνητές, δεν είναι ασφαλή, καθώς η μέθοδος που χρησιμοποίησαν έχει αδυναμίες, όπως η ανάκληση δεδομένων από τη μνήμη των χρηστών, ωστόσο δίνουν κίνητρα στους ειδικούς να αναλύσουν ακόμα περισσότερο τη σχέση του κινητού με το βουητό.