Από τι κινδυνεύουν τα παιδιά που παίζουν με το κινητό στο φαγητό
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα παιδιά που παίζουν με το κινητό τηλέφωνο κατά τη διάρκεια των γευμάτων έχουν 15% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα.
Οι περισπασμοί από τα βίντεο και τα παιχνίδια στο κινητό έκαναν τα παιδιά πιο πιθανό να συνεχίσουν να τρώνε χωρίς να συνειδητοποιήσουν ότι είχαν χορτάσει.
Η μελέτη εξέτασε το πώς ο χρόνος χρήσης οθονών κατά τη διάρκεια του γεύματος επηρέασε το βάρος των παιδιών. Συμμετείχαν 735 παιδιά, ηλικίας 6 έως 10 ετών, από δημοτικά σχολεία σε πιο υποβαθμισμένες γειτονιές.
Οι συγγραφείς πήραν συνέντευξη από κάθε παιδί σχετικά με το φαγητό που κατανάλωσε τις τελευταίες 24 ώρες. Έδωσαν επίσης στους γονείς ένα ερωτηματολόγιο που κάλυπτε ερωτήσεις σχετικά με το αν επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν οθόνες κατά τη διάρκεια των γευμάτων.
Η χρήση smartphone για παιδιά κατά τη διάρκεια των γευμάτων συνδέεται με την παχυσαρκία
Στη συνέχεια οι ερευνητές συνέλεξαν μετρήσεις για να δουν αν το παιδί έγινε παχύσαρκο. Αφότου έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση και η ηλικία, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όσα παιδιά επιτρεπόταν να αφιερώνουν χρόνο στην οθόνη κατά τη διάρκεια των τριών βασικών γευμάτων της ημέρας είχαν 15% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα.
Η δρ. Ana Duarte, επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης, είπε ότι τα ευρήματα αποκαλύπτουν το πώς η τάση με τα κινητά στο τραπέζι που τρώει η οικογένεια θα μπορούσε να βλάψει την υγεία των παιδιών. Εξηγεί ότι όταν τα παιδιά τρώνε και βλέπουν κάτι στο κινητό ή στην τηλεόραση, δεν καταλαβαίνουν πότε χορταίνουν ή πότε πρέπει να σταματήσουν να τρώνε. Καταλήγουν να τρώνε συνεχώς επειδή αποσπώνται από τις οθόνες. Αυτό είναι επικίνδυνο για τα παιδιά και επιζήμιο για την κοινωνία, καθώς οδηγεί σε αύξηση της παχυσαρκίας.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν επίσης ότι τα παιδιά που απασχολούνταν με οθόνες την ώρα του γεύματος είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να καταναλώσουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά.
Ο Tam Fry, πρόεδρος του Child Growth Foundation, εξηγεί ότι τα οικογενειακά γεύματα γίνονται μια μακρινή ανάμνηση και ότι τα παχιά παιδιά αναπτύσσουν παθήσεις, όπως ο διαβήτης, που συνήθιζαν να αποκτούν μόνο οι ενήλικες.
Οι ερευνητές παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Παχυσαρκία που πραγματοποιήθηκε στη Βενετία.
Τα αυξανόμενα ποσοστά χρόνου οθόνης έχουν συνδεθεί και με άλλα προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, η αυξημένη αρτηριακή πίεση και ο κακός ύπνος.
Σύμφωνα με το βρετανικό NICE (Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας Υγείας και Φροντίδας), τα παιδιά πρέπει να έχουν μέρες χωρίς τηλεόραση ή όριο 2 ωρών στην οθόνη. Η Ofcom (ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών της Μ. Βρετανίας) έχει επίσης έρευνα που δείχνει ότι ένα τυπικό 8χρονο παιδί περνάει 2 ώρες και 45 λεπτά online κάθε μέρα. Αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να ανέλθει σε περισσότερες από 4 ώρες όταν ξεκινήσει το γυμνάσιο!