ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η πίεση για απώλεια βάρους στην εφηβεία εσωτερικεύεται για δεκαετίες ως στίγμα

Η ψυχολογική πίεση για απώλεια βάρους στην εφηβεία συνδέεται με υψηλά επίπεδα εσωτερικευμένου στίγματος βάρους σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα, αποκάλυψε μια πρόσφατη μελέτη.

Η πίεση για απώλεια βάρους στην εφηβεία εσωτερικεύεται για δεκαετίες ως στίγμα
Bigstock

Σύμφωνα με την μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Lancet Regional Health, άτομα που δέχονται εκφοβισμό, πειράγματα και πιέσεις για να χάσουν βάρος κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους από την οικογένεια και τα Μέσα Ενημέρωσης, μπορεί να αναπτύξουν εσωτερικευμένο στίγμα βάρους μέχρι την ηλικία των 31 ετών.

Αυτό σημαίνει ότι αναπτύσσουν αρνητικά στερεότυπα για την παχυσαρκία τους, όπως το να νιώθουν λιγότερο ελκυστικοί, ικανοί ή πολύτιμοι λόγω του βάρους τους.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η ανάπτυξη εσωτερικευμένου στίγματος βάρους συνδέεται με αρνητικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της κακής ψυχικής υγείας και της διαταραγμένης διατροφής.

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από τις μεγάλες μελέτες διαρκείας Bristol's Children of the 90s και Avon Longitudinal Study of Parents and Children για να υπολογίσει τις διαφορές στο εσωτερικευμένο στίγμα βάρους σε περισσότερους από 4.000 συμμετέχοντες ηλικίας 31 ετών με βάση το φύλο, την εθνικότητα, τους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και άλλες κοινωνικές επιρροές στην παιδική και εφηβική ηλικία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι βίωσαν πίεση από την οικογένεια για να χάσουν βάρος ή εκείνοι που ήταν θύματα σχετικών “πειραγμάτων” από μέλη της οικογένειας και ένιωθαν πίεση από τα ΜΜΕ να αδυνατίσουν κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους είχαν αυξημένα επίπεδα εσωτερικευμένου στίγματος βάρους μέχρι την ηλικία των 31 ετών. Αυτές οι συσχετίσεις παρέμειναν ανεξάρτητα των διακυμάνσεων του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Ο εκφοβισμός στην ηλικία των 17 ετών και στην ενηλικίωση (23 ετών) συνδέθηκε επίσης ανεξάρτητα με το εσωτερικευμένο στίγμα βάρους στην ηλικία των 31 ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εσωτερικευμένου στίγματος βάρους.

“Το οικογενειακό περιβάλλον στην εφηβεία, ο εκφοβισμός και η πίεση για απώλεια βάρους από τα Μέσα ενημέρωσης μπορεί να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αξιολογούν τον εαυτό τους με βάση το βάρος τους ως ενήλικες”, δήλωσε η δρ. Amanda Hughes, εκ των δυγγραφέων της μελέτης.

“Έχουμε την ευκαιρία να μειώσουμε το στίγμα του βάρους και τις συνέπειές του, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο συζητάμε γι' αυτό στα Μέσα ενημέρωσης και Κοινωνικής Δικτύωσης, στους δημόσιους χώρους και στις οικογένειες και πώς αντιδρούμε στον εκφοβισμό στα σχολεία, στους χώρους εργασίας και σε άλλα περιβάλλοντα. Η πίεση για απώλεια βάρους και ο εκφοβισμός, το στίγμα και οι διακρίσεις που σχετίζονται με το βάρος είναι ευδιάκριτα σε πολλούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο”, πρόσθεσε η ίδια.

Πηγή:medicaldaily.com