ΥΓΕΙΑ

Βακτήρια εντέρου: Πώς συνδέονται με το βάρος μας

Σινάνη Αικατερίνη

Τα βακτήρια που ζουν στο έντερό μας μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας ή στην πρόληψή της, δείχνουν τα ευρήματα νέας μελέτης.

Βακτήρια εντέρου: Πώς συνδέονται με το βάρος μας

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα ίδια βακτήρια μπορεί να έχουν διαφορετική επίδραση σε άνδρες και γυναίκες.

«Τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν πώς μια ανισορροπία σε διαφορετικές ομάδες βακτηρίων, είναι πιθανό να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση και την ανάπτυξη της παχυσαρκίας, με σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Paula Aranaz, από το Κέντρο Ερευνών Διατροφής του Πανεπιστημίου της Ναβάρα στην Ισπανία.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το μεταβολομικό προφίλ δειγμάτων κοπράνων από 251 γυναίκες και 110 άνδρες μέσης ηλικίας 44 ετών.

Το μεταβολομικό προφίλ είναι η ποικιλία των μορίων μεταβολιτών που σχηματίζονται καθώς τα βακτήρια του εντέρου διασπούν την τροφή, εξήγησαν οι ερευνητές.

Xρησιμοποίησαν επίσης το γενετικό προφίλ για να προσδιορίσουν τους διάφορους τύπους βακτηρίων στα δείγματα κοπράνων.

Από τους συμμετέχοντες, οι 65 είχαν φυσιολογικό βάρος, οι 110 ήταν υπέρβαροι και οι 186 παχύσαρκοι.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των ειδικών, τα βακτήρια του εντέρου σχετίζονταν με το βάρος των συμμετεχόντων.

Για παράδειγμα, οι παχύσαρκοι έτειναν να έχουν στο έντερό τους χαμηλότερα επίπεδα Christensenella minuta, ενός βακτηρίου που συνδέεται εδώ και καιρό με το υγιές βάρος.

Στη συνέχεια, παρατήρησαν διαφορές ανάλογα με το φύλο του ατόμου. Στους άνδρες τα υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων δυο ειδών, των Parabacteroides helcogenes και Campylobacter canadensis, φάνηκε να συνδέονται με το υπερβολικό βάρος.

Στις γυναίκες, οι υψηλότερες συγκεντρώσεις τριών ειδών -Prevotella micans, Prevotella brevis και Prevotella sacharolitica- συνδέθηκαν με την παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος, κάτι που δεν ίσχυε στους άνδρες.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η μοναδική βακτηριακή σύνθεση του εντέρου μπορεί να «επηρεάσει την ανάπτυξη μεταβολικών ασθενειών», συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας.

Τα ευρήματα μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για νέους τρόπους πρόληψης ή αντιμετώπισης της αύξησης του σωματικού βάρους, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Ωστόσο, «οι παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν στην πρόληψη ενός ευνοϊκού για την παχυσαρκία μικροβιώματος, μπορεί να χρειαστεί να είναι διαφορετικές στους άνδρες και στις γυναίκες», προσθέτουν.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης θα παρουσιαστούν τον Μάιο, στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στη Βενετία.

Πηγή: healthday.com